Zagvozd dobio Poduzetnički centar koji će okupljati male proizvođače

U Zagvozdu je u ponedjeljak pred brojnim malim poduzetnicima i proizvođačima hrane i zdravih autohtonih proizvoda, uz nazočnost župana Zlatka Ževrnje, te pročelnika za gospodarstvo Anđelka Katavića, Joze Saraća direktora razvojne agencije županije, utemeljen Poduzetnički centar. Cilj mu je objediniti sve zainteresirane proizvođače hrane s obje strane Biokove, Imotske krajine, Vrgorca i Omiškog kraja, te njezin plasman na izdašno turističko tržište. Poduzetnički centar u Zagvozdu početkom sljedeće godine pripremiti će kvalitetne baze podataka proizvođača hrane na području LAG-a Adrion (Biokovo, Imotska i Omiška krajina), ali i cijele županije i Hrvatske koje će biti na raspolaganju ugostiteljima. Usporedno će se osnivati pomoćni centri u Vrgorcu i Omišu..

Piše: Braco Ćosić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

 
Na predstavljanju poduzetničkog centra posebno upečatljivo bilo je izlaganje majstora kuhanja akademika kulinarstva Branka Ognjenovića koji je između ostalog na nizu primjera iz svoje bogate prakse, ukazao na visoku kvalitetu domaće zdrave hrane, te njezin plasman turističkom tržištu.
 
- Nemamo se čega stidjeti, dapače naša zdrava hrana, povrće, kruh, voće, naš soparnik, začini, maslinovo ulje, vrhunska vina, med, da ne govorimo o nizu drugih pravih domaćih proizvoda koje daje naša zdrava zemlja, obogaćuje voda i čisto okružje, itekako je cijenjena među stranim turistima.
 
Sve je manje i manje onih gostiju koji se prže na suncu, pa onda pojedu u hotelima neki kotlet, šniclu ili umak, već sada taj gost hoće vidjeti odakle dolazi ta hrana, tko je proizvodi, hoće je kušati u njenom izvornom ambijentu. I onda tu odmah iz Biokove, u Imotskoj krajini, Vrgorcu, u Omiškoj zagori naći će blago kojega malo tko ima.
 
Već u utorak u Zagvozdu započinju radionice sa stručnim predavanjima za brojne ugostitelje i kuhare za njihovo usavršavanje u korištenju domaćih autohtonih namirnica.

- Slične radionice organizirat će se i u Vrgorcu i Omišu - istaknula je Dragica Roščić tajnica i voditeljica Lokalne akcijske grupe Adrion, koja je i organizirala cijeli projekt.
 
Svoje su proizvode predstavili i brojni mali poduzetnici i proizvođači zdrave hrane i pića, pa su tako gosti mogli uživati u soparniku Omiške zagore, pršutu i suhomesnatim proizvodima iz Imotske i Vrgoračke krajine, aromatičnim likerima od pravog domaćeg voća, vinima..

Povezani članci

Who's Online

We have 144 guests and no members online