Vlade Brničević se gajetom punom ubranih maslina uputio 'priko mora' u Postirsku uljaru

Nakon 25 godina, maslinari iz Dugog Rata ponovno su počeli dovoziti svoje masline na preradu na Brač, u Postirsku uljaru. Prvi je to učinio Vlade Brničević, koji je svojom gajetom dugom šest metara punom tek ubranih maslina u dva navrata zaplovio Bračkim kanalom put Postira. Prvi put je prevezao 500 kilograma, a drugi put 640 kg maslina. Na preradu maslina u Postirsku uljaru poduzetni je Vlade sa sobom poveo nasljednike, svoje dvije kćerke i sina. - "Saznali smo kako je postirska uljara prva počela s radom, a masline su nam počele polako opadati. Isto tako, čuli smo puno lijepih riječi o toj uljari, a u to smo se i uvjerili kada smo stigli na lice mjesta. Dočekali su nas prijateljski i u svakom trenutku bili nam pri ruci. Čak nas je i fotoreporter dočekao pa smo završili na njihovu Faeebook profilu, a evo sad i u Slobodnoj" - pojasnio je Vlade Brničević sve reporteru Slobodne Dalmacije, te je nahvalio postirsko postrojenje za preradu maslina, koje je moderno i gdje jednostavno ne može biti nikakvog muljanja. Vladina supruga Vesna nadodala je kako Brač svakoga dana gledaju s prozora pa su odlučili preko kanala s maslinama skoknuti do Postira. Ionako sve okolne uljare na kopnu dobro poznaju pa su željeli sada isprobati jednu otočnu..

IZ DUGOG RATA S MASLINAMA NA BRAČ

Masline opet na preradu brodom

Piše: Ivica Radić / Maslina, Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

- "Fešta je bila na odlasku, a još veća na povratku s friškim uljem u Dugi Rat" - dodao je Vlade i najavio kako će još biti onih koji će sa svojim maslinama doploviti "priko mora" do postirske uljare..

gajeta vlade brničevića

Uljara Poljoprivredne zadruge u Postirama koja je prva na Braču, a vjerojatno i u Dalmaciji, krenula s preradom maslina utvrdila je cijenu prerade, a ona je u odnosu na lanjsku godinu ostala - nepromijenjena. Tako za 1 kilogram prerađenih maslina treba izdvojiti 1,10 kuna, dok ta cijena za članove zadruge iznosi jednu kunu.

Isto tako, uljara od maslinara otkupljuje i ekstra djevičansko ulje po cijeni od 45 kuna za 1 litru. Nešto bolje će proći članovi zadruge jer za njih ta cijena iznosi 49 kuna.

vesna i vlade brničević s super hrvojem