Nekima nije loša sezona: U tijeku je berba maslina

U tijeku je berba maslina, koja je ove godine započela ranije nego inače, žale se dalmatinski i istarski maslinari i uljari. Nakon blage zime i kišnog ljeta, maslinova muha mnogim je maslinarima poharala urod. Spekulira se da bi cijena litre ekstra djevičanskog maslinova ulja mogla čak i premašiti 100 kuna. Koliko je to izgledno? - pita se Petra Sjauš na stranicama tportala ...

LOŠA SEZONA ZA MASLINARE

Hoće li cijena maslinova ulja premašiti sto kuna?

Autor: Petra Sjauš / tportal
Izvor: tportal.hr

berba maslina'Tri su razloga zašto je stanje u maslinarstvu ove jeseni katastrofalno. Prvi je preblaga zima. Ako nema hladnih dana, nema ni diferencijacije pupova, odnosno onih koji se dijele na rodne i vegetetativne. U petom i šestom mjesecu kada maslina cvjeta, Hrvatsku su obilježile jake i dugotrajne kiše pa nije moglo doći do oprašivanja. A treća je katastrofalna stvar koja se dogodila nametnik maslinova muha, koja je u Istri i Dalmaciji stvorila treću generaciju', objasnio je za tportal Krunoslav Kovačević iz Maslinarskog instituta Zagreb.

Kovačević ističe kako je posebno desetkovana sorta oblica, ali da maslinova muha nije poštedjela ni krvavicu, jedinstvenu sortu skradinskog kraja koja daje ulje vrhunske kvalitete i koja ima bolju otpornost na maslinovu muhu.

Kovačević ističe kako su naročito pogođeni ekomaslinari, a oni maslinari koji su poslušali savjete stručnjaka ovogodišnji su urod uspjeli spasiti tako što su svoje masline tretirali pesticidima.

Prema njegovu mišljenju, manja količina domaćeg maslinova ulja na tržištu ne bi trebala utjecati na povećanje cijene.

PROČITAJTE VIŠE...

Povezani članci

Who's Online

We have 162 guests and no members online