Valjalo je otići iz Žilića dvora do Danske da bi se vratio doma i radio u najatraktivnijoj firmi u ovom dijelu Europe

Nova jurilica Mate Rimca nosi radni naziv Concept Two ili skraćeno C2, doznaje Poslovni dnevnik. Bit će to prvo hrvatsko električno autonomno vozilo, prvi hrvatski osobni automobil koji će se proizvoditi na pokretnoj traci i općenito prvi koji će imati tvornicu u Hrvatskoj. Tvrtki Rimac automobili je cilj začeti domaću auto-industriju pa će C2 homologirati za serijsku proizvodnju i ovdje izgraditi tvornicu automobila. Projekt je to vrijedan 128,6 milijuna kuna, a kroz IRI natječaj (“Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja”) tvrtka Rimac Automobili upravo je iz EU fondova povukla bespovratno sedam milijuna eura (52,2 milijuna kuna). Rimčev projekt C2 trenutačno je najveći R&D projekt hrvatske industrije i najveći koji je prošao cjelokupnu IRI proceduru. Tvrtka je nedavno objavila da traži djelatnike na 100-tinjak oglašenih radnih mjesta.

Tko zna, možda će jedno od njih, mjesto razvijatelja softvera, uskoro pripasti i našem mladom sumještaninu Tonću Žiliću (21) koji je nakon završene Tehničke škole za strojarstvo i mehatroniku Split, uspješno studirao ICT tehnologije na sveučilištu VIA u Horsensu, Danska, te je sada upravo na posljednjem semestru studija, na studentskoj praksi u domovini(!), u tvrtci Rimac Automobili u Svetoj Nedjelji kod Zagreba, gdje uči i naporno radi na razvoju "pozadinskog" ("backend") softvera, mahom u Java tehnologijama (Spring, Spring Boot, Influx DB,..) za brojne module koje tvrtka razvija i ugrađuje u svoje proizvode i gotova rješenja koje prodaje drugim tvrtkama koje ulaze ili su već u iznimno zanimljivoj high-tech areni električnih vozila i automobilskih rješenja (hrvatske) sutrašnjice.

Eto, valjalo je otići iz Žilića dvora do Danske da bi se vratio doma i radio u najatraktivnijoj firmi (u ovom dijelu Europe) za mlade ICT inženjere koji se "ne boje" hardvera i umjesto "električnih janjaca" sanjaju samovozeće automobile "Made in Croatia" kako nečujno jezde poviše Jesenica, Dugog Rata, na brzoj cesti Split-Omiš.

Piše: Mladen Banović

Tonći Žilić

"Samovozeća" jedrilica ipak ne dolazi u obzir jer jedriti akvatorijem ispred Dugog Rata i guštati se mora - sam! A mladi Tonći je već iskusni morski i jedriličarski vuk..  Baš kao i ćaća mu Hrvoje i stric Joško Žilić, bratski i trenerski dvojac Jedriličarskog kluba "Orišac" Dugi Rat.

Who's Online

We have 168 guests and no members online