Nikad lakše do energije sunca

Kako postići energetsku neovisnost, to je pitanje svih pitanja, ne samo otkad se zaoštrio rat u Ukrajini i kada EK traži hitnu štednju energije preporučivši da se javne zgrade griju na najviše 19 stupnjeva ili hlade na temperaturi ne nižoj od 25. Zeleni plan EK je plan od 2020. godine, dakle ne od jučer. Dekarbonizacija, digitalizacija, decentralizacija i demokratizacija – to je službena politika EU.
– Dvije trećine hotela na Jadranu i danas će grijati vodu na naftu a obasjani su suncem. Hrvati nisu u stanju izmisliti toplu vodu, unatoč Tesli. Srećom, Država je prestala ubijati solare. Broj papira potrebnih za vlastiti fotonapon je smanjen sa 66 na samo 3. Morate imati vlasnički list, dokaz o legalnosti i ugovor s mrežom. Danas je to lakše nego ikad prije. Sama instalacija sustava traje dva dana. No danas mi nemamo dovoljno radnika za instalaciju. A pogledajte škverove... te ljude koji su se bavili s metalom možete relativno jednostavno preškolovati da se bave instalacijom fotonaponskog sustava. Računajte da vas energetska neovisnost tipičnog kućanstva (bez previše apartmana) u Dalmaciji košta u startu 5.000-10.000 eura i to vam se isplati s poticajima u 4-7 godina. A još imate i poticaje od Fonda za zaštitu okoliša. 40% je na kopnu, 60% na brdima i na otocima i 80% na ratom razorena područja. A Fond će Vam uredno vratiti taj novac ako imate račun instalacije sustava. Daj Bože da nam Država više ne smeta i ne donosi glupe zakone i pravilnike. Država treba potaknuti osnivanje energetskih zadruga i zajednica. ekao je Vjeran Piršić, ekološki aktivist iz Eko Kvarnera za N1 televiziju..

Hvala državi što je dokumentaciju za solare sa 66 smanjila na 3 dokumenta

Potrebna su tri dokumenta i 10.000 eura, koje vam uredno refundira Fond za zaštitu okoliša

Izvor: N1 TV

– Imamo četiri glavne ideje. Prisjetimo se najprije što su naši preci radili. Mnoge kuće stavljaju sad trijem, tako da im ulazi po zimi sunce u glavnu prostoriju a po ljeti ne, mnogi sade na južnoj strani bjelogorična stabla. Radimo energetski efikasne kuće. Treća ideja je da naše kuće proizvode energiju jednaku ili veću od svoje potrošnje. Četvrto je suradnja putem energetske zajednice, tako da se energija lokalno pohranjuje i troši. Na Krku smo 2012. godine politički odlučili da otok do 2030. godine bude energetski neovisni i klimatski neutralan. Ključno je nekorištenje fosilnih goriva. Ja više ne trebam energiju izvan moje kuće – objašnjava Piršić.

– Naši vladajući ne razumiju. Premijer kada kaže da Hrvatska ne može napraviti ništa protiv klimatskih promjena, govori gluposti. Ako mi proizvodimo svoju energiju mi ćemo imati ogromna sredstva. Veliki igrači nas ne žele, mi smo incident. Smetamo im. Hrvatska država je zbog Ivana Vrdoljaka donedavno radila sve da ubije solare. Dio sustava se bori protiv toga da radimo energiju za sebe. Zato je važno reći da je potrebno raditi energetske zajednice. Kad imate dijeljenje energije, mijenja se paradigma energetike i potrošnje. To Europa traži od nas. Treba ići u borbu najesen za dobijemo pravo da se izborimo za svoje sustave. Postoji desetak lokalnih zajednica iz Hrvatske, BiH, Srbije, Makedonije koji žele razvijati u svojim lokalnim zajednicama razvijati krčki model energetske neovisnosti – kaže Piršić.