Borg Hotmails: Martina Dalić podnijela ostavku

Zbog mailova koje je proteklih dana objavio portal Index, desna ruka premijera Plenkovića i potpredsjednica vlade te ministrica gospodarstva Martina Dalić podnijela je u ponedjeljak, 14.5. ostavku.
- Nakon jučerašnjeg i današnjeg razgovora potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić i ja smo odlučili da ona danas podnese ostavku na svoju dužnost - izjavio je premijer Andrej Plenković novinarima.
- U dogovoru s premijerom podnijela sam neopozivu ostavku. U ovom nevjerojatnom spletu okolnosti i interesa oko Agrokora ispada da sam ja ispala uteg premijeru, Vladi i HDZ-u. Ja to ne mogu prihvatiti. Dobila sam politički zadatak od tadašnjih koalicijskih partnera HDZ-a i Mosta. Velika je sreća svih sadašnjih kritičara da ih nije dopao ovaj zadatak. Treba im zapaliti svijeću na kamenitim vratima. Očekujem da će biti istraženo tko je točno objavio fragmente komunikacije potpredsjednice Vlade. Ne zbog mene. Ja nisam učinila ništa pogrešno. Ali percepcija je takva kakva je. Dajem ostavku jer ne želim biti uteg premijeru, Vladi i HDZ-u. Bit će vremena da svatko objasni svou ulogu u krizi oko Agrokora. Plenkoviću zahvaljujem na povjerenju i radu, svim kolegama zahvaljujem na podršci. Želim vama, predsjedniče Vlade, puno uspjeha u daljnjem radu - rekla je Dalić.
Podsjetimo, portal Index je u srijedu 9. svibnja objavio prvi tekst o kontroverznim mailovima koje su razmjenjivali potpredsjednica vlade Martina Dalić te tvorci "Lexa", koji su kasnije i bogato "nagrađeni". Iz dokumentacije i mailova jasno proizlazi kako su Andrej Plenković i Martina Dalić ne samo namjerno obmanjivali hrvatsku javnost govoreći neistine o stanju u Agrokoru, nego su i kao premijer i potpredsjednica vlade iskoristili svoje položaje kako bi posebna skupina, birana od strane Dalić, mogla zaraditi na poslovima u Agrokoru nakon 10. travnja. Uostalom, ponajviše zbog toga je smjenjen i prvi povjerenik za spašavanje Agrokora Ante Ramljak.

Izvori: Hina, Slobodna Dalmacija, Index, tPortal

premijer i martina dalić

Nakon aktivacije lex Agrokora svi članovi prepiske s Martinom Dalić postaju važni faktori u Agrokoru, Ante Ramljak izvanredni povjerenik, AlixPartners glavni savjetnici za restrukturiranje, a objavljeni mailovi otkrivaju da je grupa Borg dala preporuku da se upravo oni angažiraju.

Na kraju balade koja još uvijek traje treba spomenuti da Dalić, Ramljak, Bricelj i Šavorić vjerojatno prije početka dopisivanja nisu potpisali nikakve ugovore o povjerljivosti niti su imali formalnu radnu skupinu koja bi se bavila pitanjem Agrokora.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga pokrenula je istragu o tome jesu li mailovima nezakonito davane povlaštene informacije, DORH istražuje slučaj pod krilom istrage u Agrokoru, a on je otvoren i pred Povjerenstvom za sprečavanje sukoba interesa.

poštenje