Imamo novu Vladu

Hrvatska je dobila novu, 14. Vladu, Sabor je nakon cjelodnevne rasprave, glasovima većine zastupnika iskazao povjerenje premijeru Andreju Plenkoviću (HDZ) i njegovim ministrima. Ključnim ciljevima svoje Vlade, Plenković je označio stabilan i trajan gospodarski rast, stvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta, zaustavljanje iseljavanja i demografsku obnovu te društvenu pravednost i solidarnost, a to će pokušati ostvariti s namnogoljudnijom Vladom u Europi (čak 19 ministarstva!), te s četvero potpredsjednika, koji su ujedno i ministri: naš Omišanin Ivan Kovačić ministar je uprave, Martina Dalić ministrica gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva, Davor Ivo Stier ministar je vanjskih i europskih poslova, a Damir Krstičević obrane. Ministar financija je Zdravko Marić, unutarnjih poslova Vlaho Orepić, pravosuđa Ante Šprlje, a zdravstva Milan Kujundžić. Resor turizma nažalost neće voditi Joško Stella, prvi čovjek dalmatinskog turizma koji je i ove godine postigao izvanredne rezultate, već HDZ-ovac s Kvarnera iskusan i u turizmu Gari Cappelli. Ministar graditeljstva ostaje Lovro Kuščević, rada i mirovinskoga sustava preuzima Tomislav Ćorić, a poljoprivredu Tomislav Tolušić, ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, a mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike je Nada Murganić, kulture Nina Obuljen Koržinek, regionalnog razvoja i fondova europske unije Gabrijela Žalac, a hrvatskih branitelja Tomo Medved. Ministrom znanosti i obrazovanja proglašen je Pavo Barišić, unatoč nemalom broju afera u kojima je glavni akter, dok je Goran Marić ipak ušao u vladu, ali kao ministar bez portfelja. Zasad. Bivši premijer Tihomir Orešković čestitao je novom premijeru i njegovoj Vladi na izboru i poželio im uspješan manadat..

Izvor: Hina

Orešković je rekao da Plenkoviću predaje izvješće o radu Vlade od 1800 stranica, da ostavlja pozitivne rezultate, rast BDP-a, smanjeni dug i porast zaposlenosti te da Hrvatska ima sjajnu budućnost i do nas je da iskoristimo tu priliku.

vlada RH

- "Drago mi je da sam dobio povjerenje čak 91 zastupnika u Hrvatskom saboru, nakon što smo u partnerstvu s Mostom i uz potporu nacionalnih manjina dobili stabilnu većinu. Sada imamo zadaću raditi na doborbiti zemlje", kazao je Plenković.

Dodajmo da će iz Dalmacije još dva saborska zastupnika i jedna zastupnica. Blaženko Boban umjesto Damira Krstičevića, Mato Franković umjesto Lovre Kuščevića te Dragica Roščić kojoj je izbor Milana Kujundžića u Vladu otvorio saborska vrata.

Povezani članci

Who's Online

We have 354 guests and no members online