Obiteljski i mali hoteli uvode novu marketinšku kategoriju - klubove proizvoda

turisticamali hotelPo uzoru na Italiju, čiji su obiteljski hoteli među najboljima na svijetu, Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela uvodi novu marketinšku kategoriju - klubove proizvoda. Cilj je razrada novog sustava podizanja tržišne prepoznatljivosti koji će na najbolji način predstaviti jedinstvene karakteristike svakoga člana, odnosno hotela. Gosti će tako u sve brojnijoj ponudi hrvatskih malih hotela moći birati između wellness, obiteljskih, poslovnih, gastro, heritage ili hotela za aktivni odmor. Gostima je mnogo važnija ponuda, ono čime se mogu baviti i čemu se mogu posvetiti na odmoru, od toga gdje se nalaze ...


GOSTI ĆE BIRATI


Obiteljski i mali hoteli uvode novu marketinšku kategoriju - klubove proizvoda


Wellness, obiteljske, poslovne, gastro, heritage ili hotele za aktivni odmor Gostima je mnogo važnija ponuda, ono čime se mogu baviti i čemu se mogu posvetiti na odmoru, od toga gdje se nalaze

Piše: Davor Verković / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


mali hotelčićPo uzoru na Italiju, čiji su obiteljski hoteli među najboljima na svijetu, Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela uvodi novu marketinšku kategoriju - klubove proizvoda. Cilj je razrada novog sustava podizanja tržišne prepoznatljivosti koji će na najbolji način predstaviti jedinstvene karakteristike svakoga člana, odnosno hotela.

Vlasnici malih i obiteljskih hotela sami će ocijeniti kojem bi klubu proizvoda mogli pripadati, a nakon što osiguraju sve potrebne, prilično zahtjevne uvjete, Nadzorni odbor Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela (OMH) odlučivat će o njihovu članstvu.

Predviđeno je šest klubova proizvoda: Odmor s obitelji, Aktivni odmor, Heritage, Wellness, Poslovni hoteli i Eno&Gastro. Prema definiciji, klub proizvoda osmišljen je kao alat koji će omogućiti da se pod jednim brendom okupe svi objekti čija su oprema i usluge prilagođeni određenom segmentu tržišta.

U ovom trenutku u Hrvatskoj ima 300 obiteljskih i malih hotela, a dvije trećine ih je učlanjeno u agilnu udrugu OMH.

Hoteli takvog tipa posljednjih su godina postali prepoznatljivi po kvalitetnim uslugama u izvrsnoj gastronomskoj ponudi, sadržajima za aktivni odmor ili, pak, vrhunskim wellness i poslovnim sadržajima. Klubovi proizvoda korak su dalje u njihovu razvoju.

mali hotelUčlanjenjem u klub proizvoda, ističu u OMH-u, podići će razinu tržišne prepoznatljivosti i povećati opseg posla, jer će se probiti na nova tržišta. Marketinška istraživanja, naime, neumorno pokazuju da pri odabiru nekog odmorišnog odredišta presuđuje motivacija, što znači da je gostima mnogo važnija ponuda u odredištu, ono čime se mogu baviti i čemu se mogu posvetiti na odmoru, od toga gdje se nalaze.

OMH je zamislio da klubovi proizvoda postanu učinkovit način organiziranja ponude jednog odredišta. Nastojat će se stvoriti klasteri koji će svoju ponudu temeljiti na specifičnim potrebama određene ciljne skupine gostiju.

Emitivnom će se tržištu predstavljati, a to je ono što nedostaje kompletnom hrvatskom turizmu, jedinstvena osobina odredišta, s tim da će se i odredištu poveća(va)ti vrijednost.

Da bi se to ostvarilo, ciljat će se na lokalne resurse i atrakcije koji karakteriziraju određeno odredište, odnosno razlikuju ga od ostalih.

Hoteli će se moći učlaniti samo u jedan klub proizvoda, a nakon što zadovolje sve obvezne uvjete, dobit će pripadajuću oznaku kvalitete.

Navedene su tri vrste uvjeta za članstvo: usluge, oprema i namještaj te atmosfera. Članstvo u klubu uvjetuje se visokom kvalitetom usluga kako bi se gostima pružio nezaboravan odmor.

Ovisno o ciljanoj skupini gostiju, hoteli će morati imati određenu vrstu opreme i namještaja, a velika će se pozornost pridavati i stvaranju atmosfere unutar objekta.

odmor na plažiDakle, klub proizvoda Odmor s obitelji zamišljen je, kao što to i naziv kaže, za obitelji s malom djecom koje žele provesti ugodan i zabavan odmor u sigurnom i udobnom okruženju, pa će sva hotelska oprema, sadržaji i usluge biti prilagođene njihovim potrebama.

Kao ogledni primjer poslužio je »Giocovacanza«, prvi hotelski klub proizvoda talijanske regije Trentino. Tamošnji hoteli iz te skupine pridaju veliku važnost dječjim potrebama. Sve sobe moraju imati krevetić, stolić za presvlačenje, kolijevku, grijač za bočicu za hranjenje, dječji meni, liječnika za najmlađe goste, dio namijenjen dječjoj zabavi opremljen igračkama koje nadziru profesionalne dadilje, poklon dobrodošlice za djecu, knjižnicu za djecu...

S druge strane, hoteli kreirani za aktivni odmor najveću će pozornost posvećivati potrebama rekreativaca. Primjer: hoteli okupljeni u trentinski »Dolomiti brenta bike« moraju, uz ostalo, imati sigurno odlagalište za bicikle, držače za bicikle unutar i izvan objekta, mogućnost popravka bicikla, usluge prijevoza prtljage duž cijele rute.

Heritage, povijesni objekti, nešto su sasvim posebno. Hotel, dakle, mora biti smješten u povijesnoj zgradi (vila, povijesna palača, dvorac, opatija, seosko gospodarstvo...) i ujedno mora predstavljati karakteristike svog nasljeđa. Interijer također mora biti namješten i dizajniran u skladu s povijesnim nasljeđem.

Vlasnici hotela morat će, uz ostalo, organizirati izlete, razgledavanje i usluge za goste koji će željeti bolje upoznati povijesne aspekte odredišta.

mali hotelWellness-hoteli će, nadalje, posjedovati najmanje četiri zvjezdice, morat će biti smješteni na mirnim lokacijama, s raznolikom ponudom visokokvalitetnih tretmana ljepote. Wellness će, naravno, biti glavna ponuda hotela.

Zanimljivo je da bi se korištenje wellness-opreme trebalo uključiti u cijenu polupansiona (kao u »Belvita Hotelima«, vodećim wellness-hotelima regije Alto Adige).

Poslovni hoteli morat će imati najmanje tri zvjezdice, dok će kapaciteti hotela, zbog potreba kongresa, morati jamčiti smještaj za što veći broj gostiju u malom broju hotela.

Najmanje se problema može očekivati s Eno&gastro hotelima, budući da je i aktualna ponuda hrvatskih obiteljskih hotela uglavnom bolja od većeg dijela europske konkurencije.


Vlasnici u kreditima, radi se čitavu godinu

mali hotelObiteljski hoteli imaju stalnu klijentelu, dobro su pozicionirani na tržištu, u inozemstvu su postali cijenjeni predstavnici ovdašnjeg turizma, mediteranski brend. Takvi su se hoteli, recimo, prvi počeli povezivati s lokalnim proizvođačima pića i hrane, a što su njihovi gosti znali cijeniti.

Za razliku od hotelskih mastodonata, obiteljski objekti rade cijele godine, jer su vlasnici prisiljeni na to budući da su gotovo svi opterećeni velikim kreditima.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 423 guests and no members online