Turizam: Iskoristite moderne medije

online turizamturizamKorištenje interneta u Hrvatskoj je sve raširenije. Već gotovo polovina hrvatskih građana barem povremeno koristi internet 1. Učestaliji je među mlađom populacijom, pa tako internet koristi gotovo 90 posto mladih (15 od 24 godine) i više od dvije trećine građana u dobi od 25 do 34 godine. Međutim udio korisnika interneta relativno je visok i među osobama srednje i starije dobi, osobito među urbanim i bolje obrazovanim stanovništvom. Uredništvo časopisa za turizam i ugostiteljstvo Turizam Info zanimalo je kako korisnici interneta u Hrvatskoj koriste ovaj medij za planiranje svojeg ljetnog odmora. Stoga su napravili kratko istraživanje na uzorku od 200 korisnika interneta koji planiraju godišnji odmor provesti u Hrvatskoj, u plaćenom smještaju - hotelu, kampu ili privatnom smještaju... Informacije o odredištu na kojem će provesti odmor velik dio njihovih ispitanika, gotovo 60 posto, je tražio ili će tražiti upravo putem interneta ...


ULOGA INTERNETA U PLANIRANJU GODIŠNJEG ODMORA

Iskoristite moderne medije

I u Hrvatskoj raste broj onih koji svoj odmor traže ili rezerviraju putem interneta. To znači da je internet mediji koji se u turizmu jednostavno mora koristiti za promociju

Izvor: TurizamInfo.hr

stolice na plažiInternet je postao dio svakodnevice kako zemalja čije stanovnike svako ljeto ugošćujemo, tako i Hrvatske. Na primjer u Austriji, Njemačkoj i Sloveniji internet koristi između 60 i 70 posto stanovništva, a u Italiji oko 40 poso.


I HRVATI NA INTERNETU

Korištenje interneta u Hrvatskoj također je sve raširenije. Već gotovo polovina hrvatskih građana barem povremeno koristi internet 1. Učestaliji je među mlađom populacijom, pa tako internet koristi gotovo 90 posto mladih (15 od 24 godine) i više od dvije trećine građana u dobi od 25 do 34 godine.

Međutim udio korisnika interneta relativno je visok i među osobama srednje i starije dobi, osobito među urbanim i bolje obrazovanim stanovništvom.

turističko odredište


Zanimalo nas je kako korisnici interneta u Hrvatskoj koriste ovaj medij za planiranje svojeg ljetnog odmora. Stoga smo napravili kratko istraživanje na 200 korisnika interneta koji planiraju godišnji odmor provesti u Hrvatskoj, u plaćenom smještaju - hotelu, kampu ili privatnom smještaju.

Informacije o odredištu na kojem će provesti odmor velik dio naših ispitanika, gotovo 60 posto, je tražio ili će tražiti upravo putem interneta.

Međutim, velik značaj u odabiru mjesta za odmor imaju i prijašnje posjete tom mjestu te preporuke prijatelja i rodbine.


grafikon


Internet je posebno važan za one koji odredište za godišnji odmor biraju "u zadnji čas" - čak 9 od 10 internet korisnika koji još nisu odlučili gdje će na godišnji, potražit će informacije o mogućim odredištima na internetu.

Kada je u pitanju rezervacija smještaja, situacija je drukčija. Polovina internet korisnika koji ovog ljeta namjeravaju provesti godišnji odmor u Hrvatskoj smještaj obično rezervira telefonski.

Broj onih koji rezervacije obavljaju popunjavanjem obrazaca na web stranicama smještajnih objekata je tri puta manji (14 posto).

Međutim, broj onih koji bi smještaj htjeli rezervirati internetom, a to ne rade, nije zanemariv.

Četvrtina (26 posto) ispitanika preferira web stranice turističkog objekta kao način rezervacije, a tek nešto više od pola njih zaista i koristi ovaj način rezerviranja.

Najčešći razlog je što takav način rezervacija nije ponuđen. Očito je da potrebe za internet rezervacijama premašuju trenutne mogućnosti za to.

gusari omiški


Sve one koji ne rezerviraju smještaj preko web stranica pitali smo što je tome razlog.

Osim što često ne postoji mogućnost rezervacije putem interneta značajan razlog je i bojazan da takav način nije dovoljno pouzdan – da rezervacija, kako kažu, "neće biti registrirana i pretočena u stvarnu rezervaciju" te da se na stranicama ne nude točne informacije o slobodnim smještajnim kapacitetima.

Osim toga, drugi načini rezervacije poput telefona i e-maila, omogućuju građanima da odmah i pitaju sve što ih zanima, da dobiju više informacija nego putem interneta te omogućuju veću fleksibilnost kod dogovaranja uvjeta smještaja – primjerice mogu dogovoriti da se "u sobu ubaci i dječji krevetić".

Zbog toga i danas prilično velik broj Internet korisnika i preferira telefon kako način rezervacije.


grafikonŠTO MOŽEMO ZAKLJUČITI

Internet je često prva točka kontakta gosta s turističkim odredištem.

Kvalitetno predstavljanje ponude na internetu je nešto što svaka uspješna turistička tvrka mora imati.

Kada gosti rezerviraju smještaj preko web stranice, ali i putem e-maila, vrlo je važno da brzo dobiju povratnu informaciju o rezervaciji.

apartmaniNaša ranija istraživanja upućuju na veliku važnost lakoće korištenja internet stranica i sustava za rezerviranje. Oni trebaju biti izrađeni tako da omogućuju lako snalaženje, da spriječe «lutanje» po stranici kako bi pronašlo mjesto gdje se može napraviti rezervacija i da je gostu sa svakim «klikom» jasno što se događa na stranici.

Internet stranice moraju sadržavati točne podatke i biti redovito ažurirane. Također, trebaju prikazivati i datum posljednjeg ažuriranja kako se povjerenje (potencijalnih) gostiju u točnost podataka ne bi narušila.

S obzirom da su telefonske rezervacije omiljene i još češće korištene – zaposlenici koji telefonski zaprimaju rezervacije moraju biti vrlo susretljivi, lako dostupni i vrlo dobro informirani.

Uvijek treba imati na umu da usluga započinje informiranjem i/ili rezervacijom, a prvi dojam je nešto što se ne mijenja lako!

ljepotica ljeta

Povezani članci

Who's Online

We have 134 guests and no members online