Turizam: Kako produžiti sezonu

Na plažiPrema izvješćima iz resornog mistarstva turizma, ova turistička sezona je najbolja u zadnjih 20 godina. Iako nam je ostalo još tri mjeseca do kraja godine, polako se zaključuju ostvarenja i dobit u turizmu. Međutim, bitna stvar se nekako zaboravlja. Trebamo ustrajati u nastojanjima da produžimo turističku sezonu na cijelu godinu. Hrvatska, iako mala zemlja, ima veliki broj toga što može ponuditi svim posjetiteljima. Naša gastronomska i povijesna ponuda, a i blaga klima nešto je na čemu možemo privlačiti turiste iz cijelog svijeta tijekom cijele kalendarske godine, bilo na jadransku obalu ili kontinentalni dio zemlje. Ne mali broj gradova na jadranskoj obali jednostavno "zamre" početkom listopada i ponuda u njima se svede gotovo na ništa. Izuzetno veliki broj ugostiteljskih objekata vrata zatvara preko zime sve do prvih proljetnih mjeseci. Tako i onaj manji broj turista koji odluče posjetiti Hrvatsku, osim turističke ponude u Zagrebu i većim gradovima, na obali najljepšeg mora  ne dobiju ništa osim sviježeg zraka, zimskog sunca i mirisa mora ...


KAKO PRODUŽITI SEZONU

Hrvatski turizam na prekretnici: Prvi puta imat ćemo i zimsku sezonu

Piše: Marina Gromilović / SeeBiz
Izvor:
SeeBiz

turistiSituacija s otocima je još i gora. Za otočane, turistička sezona započne ionako dosta kasnije nego u ostalim turističkim središtima i prije završava. Uvelike ovise i o meteorološkim prilikama, kao i o poznatoj "buri", koja otežava život na otocima tijekom jeseni i zime.

Međutim, ipak je veliki broj posjetitelja Hrvatske koji upravo žele takav odmor, na nekom od  naših prekrasnih otoka. Uz renomirani Hvar, koji je poznat diljem svijeta, svoja mjesta u turističkim ponudama pronalaze i manji otoci i otočne skupine kao Vis, Krk, Lošinj.

Pokazatelji dobre promocije su i veliki broj najava dolazaka turista i u jesenskim, a i u zimskim mjesecima. Stoga bi i u budućnosti svaka suradnja HTZ i lokalnih turističkih zajednica sa turističkim djelatnicima trebala dovesti do zajedničkog cilja, a to je ostvarivanje produžetka turističke sezone  55 milijuna noćenja i 10 milijuna dolazaka u Hrvatsku.


sezonaČačić: Rezultati nisu spektakularni, ali bolje od ovog ne možemo


Izvor: Index.hr

Radimir Čačić, prvi čovjek HNS-a, opet je podvukao važnost dodatnog ulaganja u hrvatski turizam. Rezultati ove turističke sezone nisu spektakularni, kaže Čačić, i ističe da se to neće promijeniti s postojećim turističkim kapacitetima.

turisti"Ove godine zaradit ćemo oko šest milijuna eura od turizma, što je hrvatski maksimum. Kod nas prevladavaju privatni smještaji, kampovi i hoteli s dvije do tri zvjezdice. Ako ne podignemo razinu turističke destinacije i ne izgradimo nove hotele visoke kategorije, ne možemo očekivati veće prihode nego što ih imamo sada", kaže Čačić.

Kao primjer turističkog razvoja kakvom bi Hrvatska trebala težiti, Čačić je istaknuo Portugal. Zemlja je to kojoj bi Hrvatska, uz odgovarajuće kapacitete, mogla direktno konkurirati. No, Portugal ima 58 hotela visoke kategorije i sezonu od osam mjeseci.

"Od ukupnog broja ležajeva u hrvatskim hotelima, samo 14 posto ih je u objektima s četiri ili pet zvjezdica", ističe Čačić pa podsjeća: "HDZ je obećavao da će povećati hotelske kapacitete za 60.000 ležajeva. Nisu ispunili niti četvrtinu tog obećanja".

Povezani članci

Who's Online

We have 184 guests and no members online