Pisak: Otkriven obnovljeni antifašistički spomenik miniran 1992. godine

Povijest se konačno vraća kući – u nedjelju 24. svibnja u 11 sati u Pisku će se održati svečanost u povodu otkrivanja obnovljenog spomenika palim borcima NOB-a i žrtvama fašističkog terora 1941.–1945. godine. Antifašistički su spomenik koji je 1977. izgrađen dobrovoljnim radom i doprinosom mještana Piska 1992. godine su minirali vandali. Svečanost otkrivanja obnovljenog spomenika zajednički organiziraju Grad Omiš i omiška Udruga antifašista. Simbolično značenje događaja je golemo: nakon što je početkom devedesetih u bezumnoj hajci na časnu antifašističku prošlost širom Hrvatske minirano i porušeno oko 3000 partizanskih spomenika – upravo toliko je dalmatinskih partizana poginulo samo na Sutjesci – ovo je jedan od prvih obnovljenih spomenika u našoj regiji. Kako doznajemo, spomenik, koji je jedinstveno kiparsko i arhitektonsko rješenje koje simbolizira tri zaseoka – Dobriće, Paiće (gornje Fistoniće) i Kuzmaniće, dovezen je u Pisak iz Ljevaonice "Ujević" u Zagrebu te je postavljen na staru lokaciju, piše Slobodna Dalmacija..

PISAK

Otkriva se obnovljeni antifašistički spomenik miniran 1992. godine

Piše: Damir Pilić / Slobodna Dalmacija

– Akciju smo pokrenuli prije dvije godine, a obnova spomenika financirana je dobrovoljnim prilozima mještana Piska. Zahvalni smo omiškom gradonačelniku Ivanu Kovačiću jer nam je Omiš puno pomogao u organizaciji svečanosti. Sve gradske službe uključile su se u akciju, od nabave dizalice za postavljanje spomenika do muzike i tiskanja plakata za svečanost otvorenja – ističe Nedjeljko Fistonić, član omiške Udruge antifašista.

Arhitektonsko rješenje spomenika rad je arhitekta Marina Utrobičića, središnja figura s deset reljefa djelo je akademskoga kipara Radoslava Duhovića, dok je stihove u podnožju spomenika napisao istaknuti pjesnik Jure Franičević Pločar. Spomenik je izgrađen dobrovoljnim radom i doprinosom mještana 1977.

Otkriva se obnovljeni antifašistički spomenik miniran 1992. godine

Spomenik je to ni po čemu veličanstven i jedinstven za povijest umjetnosti, potpisan jednostavnim stihovima Jure Franičevića Pločara, taman po mjeri maloga Piska, njegov i ničiji više.