Prije ponoći..

Prije ponoći..

Nepopravljivim romanticima filmska trilogija "Before Sunrise/Before Sunset/Before Midnight" američkog redatelja Richarda Linklatera pri vrhu je top ljestvice ovog žanra filmske umjetnosti. Treći dio priče o Jesse (Ethan Hawke) i Celine (Julie Delpy) ovog ljeta je stigao u kina (a sinoć i na torrente). Podsjetimo se, Ethan i Julie su prije svitanja flertali Bečom do jutra, prije sumraka su se u Parizu prisjećali što bi bilo da su ostvarili vezu, a prije ponoći su - u braku i s dvoje djece! Radnja filma 'Before Midnight' odvija se devet godina nakon filma 'Prije sumraka', a Jesse i Celine su konačno zajedno, žive kao par u Grčkoj i imaju dvoje djece - male blizanke. Jesse i dalje ganja uspjeh kao romanopisac i pokušava održati vezu sa sinom iz prošlog braka, a Celine je u poslovnoj dilemi i razmatra posao u vladi. Redatelj trilogije Richard Linklater posvetio je ovaj film Amy Lehrhaupt, djevojci koju je kao mladić prije 25 godina upoznao i sa njom proveo noć koju nikada neće zaboraviti. Ta noć pretvorena je u film 'Before Sunrise', međutim Amy ga nije nikada pogledala jer ...

NEZAVRŠENA PRIČA IZ ŽIVOTA ISPRIČANA NA FILMSKOJ VRPCI

Stvarni par iza priče filma "Before Sunrise"

Priredio: Mladen Banović

Richard Linklater do nedavno nije želio govoriti o djevojci koja mu je pružila inspiraciju za čuvenu romantičnu filmsku trilogiju.

Before sunrise

Prije skoro 25 godina Linklater je upoznao devojku po imenu Amy Lehrhaupt i sa njom proveo noć koju nikada neće zaboraviti. Ta noć pretvorena je u film 'Before Sunrise', međutim Amy ga nije nikada pogledala jer je umrla pre nego što je film završen.

Linklater nikada nije spomenuo Amy sve dok nije snimljen i poslednji film u triologiji 'Before Midnight', a glavni glumac filmske priče o dvoje mladih koji se sreću slučajno i odlučuju da provedu noć zajedno na ulicama Beča, Ethan Hawke izjavio je da redatelju nije bilo prijatno da priča o njoj do nedavno iako je često pravio reference na njihov susret tokom snimanja filmova.

Richard je upoznao Amy u jesen 1989. u Philadephiji u vreme kada je završio snimanje svog filma 'Slacker'. Mladi režiser u Philadephiji je ostao samo jednu noć koju je od ponoći do svitanja proveo sa dvadesetogodišnjom devojkom koju je upoznao u prodavnici igračaka.

Before sunset

Kao što je prikazano u filmu 'Before Sunrise' oni su uglavnom šetali ulicama, flertovali i pričali o umetnosti, znanosti i filmu. Kraj stvarnog susreta dvoje mladih ljubavnika nije bio toliko filmski (u filmu 'Before Sunrise' oni se razilaze i ne razmjenivši kontakte uz dogovor da će se za 6 mjeseci naći na istom mjestu), razmijenili su brojeve telefona i pokušali održati vezu na daljinu, ali nisu u tome uspjeli.

Kada je Linklater završio snimanje filma 'Before Sunrise' nadao se da će se Amy možda pojaviti na nekoj od projekcija, ne znajući da je ona poginula pred svoj 25. rođendan u prometnoj nesreći samo nekoliko tjedana pre no što je on krenuo sa snimanjem filma.

Za njenu smrt saznao je tek pre tri godine kada mu je njen prijatelj koji je znao za njihov susret poslao pismo.

Prije ponoći..