Art kinoteka Kamena Klupa: I'm not there... ali Vi budite u utorak u 20h u kinu

Glazbeni film "I'm not there" ("Nema me") Todda Haynesa priča je o slavnom američkom pjevaču, tekstopiscu i glumcu Bobu Dylanu. Riječ je o pomalo neobičnom ostvarenju, osebujnoj postmodernističkoj kombinaciji glazbenog i biografskog filma, ostvarenog u poludokumentarnom i poluigranom stilu, koje na zanimljiv način svjedoči o Dylanovoj bogatoj osobnosti te dubini njegovih pjesama. Redatelj je već snimio jedan film iste tematike, “Velvet Goldmine” prikazujući život druge slavne zvijezde iz svijeta glazbe, Davida Bowiea.
Osobitost ovog filma je u tome što on, usprkos činjenici da glavnoga junaka glumi čak šest različitih glumaca (Ben Whishaw, Christian Bale, Richard Gere, Heath Ledger, Marcus Carl Franklin i glumica Cate Blanchett!), vrlo uvjerljivo svjedoči o izuzetnoj i kompleksnoj pojavi Boba Dylana (iako se tijekom filma njegovo ime spomene samo na najavnoj špici), što čini alegorijski pristup liku, vrlo rijedak i originalan. Skandali, luckasti odgovori prilikom intervjua, ženidba i rastava nakon zaljubljivanja u drugu osobu, koketiranja s drogom i alkoholom, te obožavanje američke tradicionalne glazbe i traženje uporišta u vjeri preokupacije su ovoga velikoga američkoga umjetnika i idola mladih. Film je dobro primila i publike i kritika, a, među ostalima, osvojio je Zlatni globus za najbolju sporednu žensku ulogu (Cate Blanchett).

Na istom mjestu u 18 sati prikazati će se dječji animirani film "Bijeli Očnjak" redatelja Alexandrea Espigaresa temeljen je na književnom klasiku Jacka Londona. Djeci će s lakoćom iz perspektive znatiželjnog i hrabrog mješanca psa i vuka predočiti avanturistički duh divlje Amerike na snježnom sjeveru. Film je stilski neobičan i podsjeća na videoigru oslikanu vodenim bojama, pa je time i bliskiji djeci.
Ovo nije disneyevski film koji prikazuje steriliziranu stvarnost, već surovost našeg svijeta u kojem ipak postoje ljudi sa srcem. Poput Bijelog Očnjaka i djeca se od malih nogu mogu naučiti kako se odnositi s poštovanjem prema drugima. Upravo zato postoje ovakve bezvremenske priče koje roditeljima pomažu u prenošenju životnih poruka, a lako bi ih mogao i podsjetiti na djetinjstvo uz ovu knjigu.

BIJELI OČNJAK

REDATELJ: Alexandre Espigares

ŽANR: Animacija, avantura

ULOGE (sink) : Zoran Gogić, Ivan Colarić, Janko Rakoš, Olga Pakalović, Dušan Gojić, Alen Šalinović, Janko Popović Volarić

TRAJANJE FILMA: 87 minuta

GODINA: 2018

ULAZ: 10 kn