Iz Regije..

Zakučac: Proslava blagdana sv. Leopolda Mandića

Proslava u svetištu sv. Leopolda Mandića u ZakučcuU svetištu sv. Leopolda Mandića u subotu će se s početkom u 18 sati u Zakučcu održati održati euharistijsko slavlje povodom blagdana tog znamenitog sveca. Procesiju i svetu misu predvodit će provincijal kapucina fra Ante Logara. Mještani Zakučca čitav su tjedan uređivali svoje mjesto kako bi spremno dočekali na tisuće hodočasnika koji će proslaviti 146 obljetnicu rođenja sveca iz Boke Kotorske koji podrijetlo vuče upravo iz njihova mjesta, srca negdašnje Poljičke Republike. Leopold Bogdan Mandić bio je kapucin, najpoznatiji po svom ispovjedničkom djelovanju te nauku koji je zagovarao jedinstvo kršćana, odnosno pobratimstvo između katolika i pravoslavaca ...

sv. leopold mandićPROSLAVA BLAGDANA SV. LEOPOLDA MANDIĆA

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Bio je čovjek malen rastom, visok samo 135 centimetara, ali po svome radu ostao je upamćen kao jedan od najvećih ljudi u hrvatskoj povijesti.

Umro je 30. srpnja 1942. godine u Padovi, gradu u kojemu je proveo većinu svog života, a svecem ga je, 16. listopada 1983., proglasio papa Ivan Pavao II.

Prije smrti prorekao je da će kapucinski samostan u Padovi biti razrušen u bombardiranju, a kad se to zaista i dogodilo, kad se dim razišao, njegova ispovjedaonica, simbol njegova ovozemaljskog poslanja, ostala je netaknuta.
 

Papa ispred groba sv Leopolda Mandića
 Papa Ivan Pavao II. na grobu sv. Leopolda Mandića  / foto: hkv.hr

Povezani članci

Who's Online

We have 277 guests and one member online

  • admin