Od ponedjeljka maturanti na ispitu zrelosti

MaturantiOd ponedjeljka, 4. travnja u 9 sati, prvim dijelom ispita iz hrvatskog jezika (esej) počinje državna matura za 31.200 učenika, od kojih je 12.046 maturanata gimnazija i 19.154 učenika strukovnih škola. Uz njih je ispite prijavilo oko 6000 učenika koji su školovanje završili prethodnih godina u Hrvatskoj i izvan nje te ovogodišnjih maturanata iz inozemstva. Deseci objavljenih priručnika kojima nakladnici ovećoj populaciji nesigurnih kandidata nude šansu za prolaz na maturi, samo su dio, procjenjuje se, višemilijunskog iznosa koji bi se ove godine mogao okrenuti preko leđa državnog ispita...


DRŽAVNA MATURA

Milijunske zarade na nesigurnim maturantima

Piše: Mirela Lilek / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

djevojkeUz ponudu čitavog niza pripremnih tečajeva za maturu, čija se cijena kreće od 1800 do 3600 kuna, na tržištu se pojavio i niz priručnika i skripti iz obveznih maturalnih predmeta - hrvatskoga, matematike i stranog jezika - ali i većeg broja izbornih predmeta.

Autori nude priručnike o tome kako napisati esej na maturi, naputke i pravila za ispit hrvatskog jezika pišu posebno za gimnazijalce, posebno za strukovnjake. Cijena se tih sezonskih izdanja kreće u pravilu od 70-ak do 200 kuna, ali zbog preplavljenog tržišta cijene padaju, posebice u internetskim "letećim knjižarama".

Najveća razlika između prve i ovogodišnje, druge, mature jest u kalendaru polaganja. Glavnina se ispita ove godine polaže po svršetku nastave, jer se lanjski početak u veljači pokazao lošim i za škole i za učenike.

Iduće školske godine početak mature će, već sada najavljuju organizatori, biti pomaknut iza kraja školske godine, što bi učenicima trebalo dodatno olakšati završetak razreda i plaganje ispita zrelosti.

PROČITAJTE VIŠE...

Povezani članci

Who's Online

We have 431 guests and no members online