Završna svečanost 5. generacije EDIT CodeSchoola

Peta generacija koju čini više od 400 učenika iz 20-tak osnovnih i srednjih škola s područja naše županije, uspješno je završila najveću šestomjesečnu besplatnu školu primijenjenog programiranja u Hrvatskoj - EDIT CodeSchool u organizaciji projekta ICT županija. Na završnoj svečanosti na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu svima njima dodijeljene su zaslužene diplome o završetku ovog zahtjevnog programa, a najperspektivnijima u čak šest kategorija i atraktivne nagrade u vidu dronova, pametnih satova, tipkovnica i miševa. Najboljim završnim timskim radovimaosnovnoškolaca na temu digitalizacije, odnosno razvoja inteligentnih web aplikacija - RIWA (osnovne umjetne inteligencije u računalnog vida) te najboljim projektima srednjoškolaca koji su svladali osnovni, srednji i napredni tečaj, odnosno znanja i vještine od osnova HTML-a, CSS-a i JavaScript-a do programiranja web aplikacija koristeći Bootstrap, ReactJS, NodeJS i baze podataka, dodijeljene su i prigodne nagrade.

Izvor: ICT Županija

Također, na završnoj svečanosti učenicima u dvorani polaznici su prezentirali i neke naprednije učeničke projekte koji uključuju korištenje robota, umjetne inteligencije i računalnog vida. A stariji EDIT CodeSchool polaznici su prezentirali i neke napredne projekte koje rade u području Web 3.0 korištenjem blockchain tehnologija ili projekt izrade prihološkog profila korištenjem Virtual Reality tehnologije. To je izuzetno važno jer vršnjaci najbolje mogu motivirati učenike da se i oni uključe u napredne tehnološke aktivnosti, a prilika ne nedostaje već i u programima EDIT CodeSchool.

- Trenutno imamo dva programa za osnovne škole i četiri programa za srednje škole s tim da je ove godine pokrenut i EDIT Junior Dev tečaj za studente i sve ljude na tržištu koji žele promijeniti zanimanje, namijenjen zapošljivosti tako da se ove godine, nakon prve developerske škole, od 30 polaznika tečaja, četvero njih se zaposlilo u jednoj splitskoj IT tvrtki. Također, sada već vidimo da se naši višegodišnji polaznici upisuju na fakultete i profesori potvrđuju da dolaze puno bolje pripremljeni i već su potencijalno puno bolji kadar za tvrtke, posvjedočio je Damir Brčić, voditelj projekta ICT županija, i dodao kako bi i druge hrvatske županije trebale krenuti u ovom smjeru organiziranja edukacija za IT sektor kao jednu od najperspektivnijih grana u budućnosti.