Otkrivanje Dalmacije: Grand tour na našem Jadranu

Institut za povijest umjetnosti - Centar "Cvito Fisković" proteklih dana organizirao je tjedan znanstvenih i stručnih događanja pod naslovom “Otkrivanje Dalmacije 2 - Bilješke u prostoru i bilježenje prostora. Integracija znanja o povijesnom urbanom pejzažu Jadrana u 18. i 19. stoljeću”. Na znanstvenom skupu predstavljeni su izvori dostupni u Institutu za povijest umjetnosti za istraživanje povijesnih urbanih krajolika Dalmacije, te predstavljena kronogeografske baza "grand turizma" u Dalmaciji u 18. i 19. stoljeću, odnosno računalna baza podataka koja sadrži literarna djela, slike i fotografije koje su nastale kao rezultat posjeta Dalmaciji europskih umjetnika i putopisaca u to doba...

OTKRIVANJE DALMACIJE

Grand tour na našem Jadranu

Piše: Merien Ilić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Otkrivanje Dalmacije

Tako su Dalmacijom putovali i oduševili se čuveni američki povjesničar umjetnosti Bernard Berenson, te Gertruda Bell, engleska spisateljica, arheologinja, političarka i avanturistica, čija je biografija recentno obrađena u filmu Wernera Herzoga “Kraljica pustinje”, odnosno dokumentarnom flimu “Pisma iz Bagdada”.

Ranije nije bio objelodanjen njezin posjet Dalmaciji u proljeće 1910., koji će biti prikazan kroz fotografije i sačuvana pisma majci, u kojima spominje protagoniste vremena, poput don Frane Bulića, Georga Niemanna, Maxa Dvoraka i drugih. Program je zaključen predstavljanjem knjige Ane Šverko “Grad (ni)je kuća. O dijalogu između novog i starog Splita”.

Grad (ni)je kuća

- Knjiga se bavi temom javnog prostora i Dioklecijanove palače u kontekstu suvremenog Splita, kroz niz eseja. Nosi podnaslov “urbanistička predigra”, i promovira disciplinu urbanističkog projektiranja, mlade i propulzivne discipline čiji je prostor djelovanja između arhitektonskog projektiranja i urbanističkog planiranja, a koja u hrvatskim okvirima ima još itekako prostora za razvoj.

Knjiga je stoga prvenstveno namijenjena studentima arhitekture, kako bi ih zainteresirala za ovu rezoluciju obrazovanja i djelovanja, ali i dakako struč noj javnosti i široj publici zainteresiranoj za suvremeni život grada objasnila je autorica.