(Digitalna) Noć muzeja 2022.

Sedamnaesta po redu NOĆ MUZEJA, održat će se u petak, 28. siječnja 2022. u uvjetima koji su više-manje slični onima od prošle godine. To znači u okolnostima u kojima su se kulturne institucije silom prilika "adaptirale" na novu stvarnost, kada se veliki dio programa odvija u kontroliranim uvjetima i okolnostima uz obvezne Covid potvrde, kada je bitno smanjen broj posjetitelja na kulturnim događajima, a grupni organizirani, turistički posjeti muzejskim izložbama, gotovo su potpuno izostali u statistikama muzejskih posjetitelja. Tema ovogodišnje Noći muzeja je MUZEJI - IZMEĐU STVARNOG I DIGITALNOG.
Udruga Zvjezdano selo Mosor će se uključiti u Noć muzeja 2022. na način sličan onome na koji je to bila učinila i prošle godine...

ZVJEZDANO SELO MOSOR

Izvor: Dalmacija News

U skladu s digitalnom prirodom ovogodišnje manifestacije u Noći muzeja će biti održano znanstveno-popularno predavanje pod naslovom "Prozor u rani svemir". Predavanje će održati Tamara Rom, asistentica pri Odjelu za fiziku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu, i to preko digitalne platforme MS Teams, u petak, 28. siječnja (petak), u vremenu od 18.30 do 19.30 sati.

Pored spomenutog predavanja, Zvjezdano selo Mosor prigodom održavanja ovogodišnje Noći muzeja objavljuje i dva video uratka svojih članova.

SPLIT

Sveučilišna galerija u Splitu u petak, 28. siječnja u Noći muzeja 2022., za posjetitelje pripremila je
dva događanja.

Jedna je sjećanje na Antu Kaštelančića, „S ponistre se vide jedra“, u 19.30 sati na prvom katu.
 
Izložba Sjećanje na Antu Kaštelančića jedan je u nizu likovnih projekata Sveučilišta u Splitu i Sveučilišne galerije kojima se apostrofira važnost čuvanja sjećanja na naše profesore, umjetnike, pedagoge koji su ostavili trag u važnim epohama likovnog i kulturnog života grada Splita te mu priskrbili zasluženo umjetničko poštovanje. Jedan od tih velikana svakako je Ante Kaštelančić, jedan od osnivača Škole za primijenjenje umjetnosti 1947. u Splitu. Osnivač je i katedre za likovnu umjetnost pri Pedagoškoj akademiji u Splitu 1957. godine kojoj je dao pečat i legitimitet kao dugogodišnji profesor, sve do umirovljenja 1977. godine.
Izložba uključuje postav s manje znanim djelima, većinom iz obiteljske ostavštine i privatnih kolekcija, a otvorena je do 21. veljače.

"Kaštelančić je nadasve veliki slikar, majstor kolora i geste kojeg se s uzdahom znamo podsjetiti “retrospektivnim” izložbama, tek uz kakvu obljetnicu rođenja ili smrti. No, i takvi su podsjetnici korisni, barem da nam propitkuju savjest što smo učinili da se djelo ne zaboravi, a generacijama što dolaze svakako su važan memento na izuzetnu likovnu ostavštinu, jer dok se budemo na bilo koji način bavili Kaštelančićem znači da ga nismo zaboravili!,“ zapisao je u tekstu kataloga izložbe Igor Brešan.
 

Drugu izložbu "Kud plovih ovaj brod čije otvorenje je na prizemlju u 20 sati otvoriti će rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Dragan Ljutić.
 
Monografiju i izložbu će predstaviti: dr. sc. Vedran Barbarić, doc., prodekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, dipl. arheolog Ivan Šuta, ravnatelj Muzeja Grada Kaštela.Autori monografije su: dr. sc. Miona Miliša, doc., v. pred. Filip Rogošić , dr.sc. Maja Miše, dr.sc. Irena Radić Rossi. Autori izložbe su doc. art. dr. sc. Miona Miliša i v. pred. Filip Rogošić Odsjeka za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu.

Na izložbi će biti prikazani arheološki predmeti pronađeni 2015. godine na podmorskom arheološkom lokalitetu Žirje, gdje je otkrivena olupina trgovačkog broda koji se može datirati u 4.stoljeće prije Krista.
Riječ je o helenističkom keramičkom kuhinjskom posuđu i amforama korintskog B tipa. Restaurirana keramika predstavit će se zajedno s video i fotodokumentacijom podvodnih istraživanja lokaliteta Žirje.
 
Podvodna arheološka istraživanja vodio je Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru pod vodstvom dr.sc. Irena Radić-Rossi., dok su konzervatorsko-restauratorski zahvati na arheološkom materijalu provedeni na Odsjeku za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu. Konzervacija keramike započela je 2018. godine, u sklopu nastavnog procesa Odsjeka za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu. Naglasak izložbe je na prezentaciji restauriranih artefakata te znanstveno istraživačkom, kao i stručnom postupku u radu. Budući da Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu u 2022. godini navršava 25. godina postojanja, obljetnica se nastoji obilježiti na razne načine, uglavnom javno prezentirajući rezultate rada sa studentima. Nakon zatvaranja izložbe ostaje tiskani materijal u vidu dvojezične monografije-kataloga restauriranih keramičkih predmeta s podvodnog lokaliteta.
 
Izložba ostaje otvorena do 1. ožujka. Glazbeni gosti Noći muzeja 2022. su S/UMAS (ansambl za suvremenu glazbu).
 
GATA
 
I ove godine KUU Mosor iz Gata sudjeluje u Noći muzeja. Dođite ovaj petak do poljičkog muzeja u Gatima i poslušajte priču Mile Gojsalić o životu u stoljećima staroj Poljičkoj Kneževini. Uz kušanje soparnika, Nikolina Radmilo Pivčević u ulozi Mile pripovijeda kako je uspjela pomrsiti račune velikoj turskoj vojsci.

Mila Gojsalić je najpoznatija junakinja ovih krajeva, a inspirirala je mnoge kroz stoljeća. Najpoznatiji među njima su svjetski poznat kipar Ivan Meštrović, književnik August Šenoa te skladatelj Jakov Gotovac.

Program počinje u petak u 19 sati, ulaz je besplatan, a ni izlaz se ne naplaćuje. Vidimo se! Dobro nam došli, poručuju Gaćani.

Povezani članci

Who's Online

We have 84 guests and no members online