Rezultati europskih izbora

Objavljeni su rezultati europskih izbora u Hrvatskoj na kojima je bila vrlo slaba izlaznost. Glasalo je 751.845 birača (21.34%), a glasala nisu čak 2.771.504 birača (78.66%). Ove stranke osvojile su najviše glasova: HDZ 6 mandata (A.Plenković, D.I.Stier, D.Šuica, N.Brnjac, Ž.Zovko, S.Glavak): SDP 4 mandata (B.Borozan, T.Picula, P.F.Matić, R.Jerković), Možemo 1 (Gordan Bosanac) te Domovinski pokret 1 mandat (mamin sin S.N.Bartulica). Veliki gubitnici su oni koji su izgubili mjesto u Europskom parlamentu: M.Kolakušić, I.V.Sinčić, L.Ilčić te V.Flego. Nije neko iznenadjenje loši rezultat Mosta, ali jest rezultat mlade influencerice Nine Skočak, na čijoj listi nije bilo starijih od 30, a koja je osvojila 30.122 glasa, više od Mosta, Kolakušića, Vidović Krišto, Ilčića i slične bratije. Ajde da se netko obratio i mladima, pa makar bio i - influencer.

Umjereni rast desnog centra, velik rast krajnje desnice i veliki pad liberala i zelenih, glavna su obilježja europskih izbora u ostatku Europe, gdje su kampanju za ove izbore obilježila pitanja poput europske sigurnosne politike, vojne pomoći Ukrajini i politike prema Ruskoj Federaciji, kao i suočavanje s migrantskom krizom. U tom kontekstu, potvrdjene su prognoze mnogih analitičara koji su najavljivali "rast desnice", odnosno onih političkih opcija koje su manje sklone daljnjem povećanju slanja vojne pomoći Ukrajini, koji su za gradnju europske sigurnosne politike uključivanjem Rusije i opcijama koje smatraju da europske zemlje trebaju imati više suvereniteta unutar EU.

Desna stranka Marine Le Pen zauzela je prvo mjesto u Francuskoj na izborima za Europski parlament. Bila je više nego dvostruko ispred Macronove stranke - 31.5% naspram 15.2%. Le Monde, koji objavljuje izlazne ankete, to naziva "povijesnim usponom krajnje desnice". Nakon rezultata izbora za predsjednik Macron raspustio je parlament i zakazao prijevremene parlamentarne izbore.
U Njemačkoj je desna Alternativa za Njemačku (AfD) na izborima za Europski parlament ostvarila uspon s 11 na 16% osvojivši 19 mjesta. Tako je bila ispred svih vladajućih stranaka u Njemačkoj i zauzela drugo mjesto u poretku njemačkih stranaka.
Belgijski premijer podnio je ostavku nakon poraza njegove stranke na izborima za Europski parlament, piše list Le Soir. Njegova liberalna stranka Open VLD dobila je manje od 6%, a pobijedila ju je desna politička snaga N-VA Flamanski interes s rezultatom od 18%. Belgija trenutno predsjedava EU.
Austrijski FPÖ također je udvostručio svoju poziciju na izborima za Europski parlament. Dobili su oko 27% glasova, završivši ispred ostalih austrijskih stranaka.
Španjolska Narodna stranka desnog centra (PP) pobijedila je na nedjeljnim europskim izborima, čime je zadala udarac socijalističkoj vladi premijera Pedra Sancheza.
Vladajuća proeuropska Građanska platforma premijera Donalda Tuska osvojila je 38,2 posto glasova na europskim izborima u Poljskoj, ispred konzervativnog Prava i pravde (PiS) s 33,9 posto glasova.
Stranka mađarskog premijera Viktora Orbana osvojila je 43,5 posto glasova na europskim izborima u Mađarskoj, nešto manje od očekivanog.
Slovenska demokratska stranka Janeza Janše osvojila je četiri od devet slovenskih mandata na izborima za Europski parlament.
U Italiji se Giorgia Meloni s desnom strankom Braća Italije pokazala kao apsolutna pobjednica europskih izbora...

Izvor: Razni izvori

Europska pučka stranka (EPP), koja okuplja stranke desnog centra, socijaldemokrati i liberali zadržali su većinu i u novom sazivu Europskog parlamenta, pokazuju prvi privremeni rezultata europskih izbora okončanih u nedjelju.

Prema djelomičnim rezultatima, pučani će imati 189 zastupnika, socijaldemokrati (S&D) 135 i liberali (Renew) 80 zastupnika. Te tri najveće političke skupine imat će, prema privremenim rezultatima, 404 zastupnika, dok su u prethodnom sazivu imali 417.

Novi saziv EP-a ima 720 zastupnika i za izbor predsjednika Komisije potrebna je natpolovična većina odnosno 361 zastupnik.