Kohabitacija!

Nije gotovo kad je gotovo.. nego kad Carstvo sjena kaže da je gotovo... Crnu (plavu?) šalu i dosjetke na stranu, nije dobro kada se ne smiruju malomišćanske politikantske strasti ni nakon završetka lokalnih izbora u našoj maloj općini na rubu vala.
Nije sporno da imamo novog načelnika, Tonča Bauka, zahvaljujući volji većine od onih koji su izašli na izbore i iskoristili svoje demokratsko pravo umjesto da kukaju i grintaju i iduće 4 godine. Nezavisnog, ili člana HDZ-a (koji više ne želi u matično jato), e sad.. o tome se može pričati, ali nećemo i ovdje.
Do konstituiranja novog saziva Općinskog vijeća Općine Dugi Rat kojeg čini 13 vijećnika, a u kojeg su voljom birača, podsjetimo, upali: Frane Marčić, Drago Klarić, Mirjana Škobalj, Jerolima Klafurić (svi HDZ), Ivo Vuković - Maček, Hrvoje Pastar, Daniela Čulić - Rake (svi NL Tonči Bauk). Antonieta Trgo (NL), Domagoj Vuković (HDS), Bernardin Petrić (SDP), Tomislav Vojnović (HSP), Dino Ercegović (DP) i Marin Škobalj (NL); i novi načelnik Tonči Bauk i njegov kumić, pardon, HDZ-ov protukandidat Frane Marčić, nastoje osigurati podršku (ili koaliciju) većine članova novog Općinskog vijeća. Dakle, traži se podrška sedam vijećnika.  
U noći nakon drugog kruga izbora za načelnika, kada smo saznali ime našeg novog načelnika, sve je skoro bilo jasno. Novi načelnik Tonči Bauk uz 3 vijećnika sa svoje liste na veselici u svom izbornom "stožeru" dobio je podršku i sljedećih vijećnika: Antoniete Trgo (NL), Marina Škobalja (NL), Dina Ercegovića (DP) i Bernardina Petrića (SDP), velikog meštra svih postizbornih koalicija kojem se smješio i novi mandat u ulozi predsjednika Općinskog vijeća Općine Dugi Rat. Dakle, te večeri vjerovalo se da Bauk ima podršku sedam članova novog vijeća. No te večeri Maček, jedan od trojice Baukovih vijećnika, jedini od članova načelnikove nezavisne liste nije bio viđen u stožeru, dakle već tada su pronicljiviji mogli naslutit da se tu nešto događa.. "Opozicija" okupljena oko HDZ-a mogla je tada računati na podršku šest vijećnika: 4 s liste HDZ-a, te 1 vjernog HSP-ovca i 1 malo manje vjernog HDS-ovca.  No, kao što kaže šesna, lipa uspješnica Vesne Pisarović... (poslušajmo je u nastavku članka)... jutro donosi kraj...

LOKALNI IZBORI SU PROŠLI, AJMO RADIT

Romantična priča o postizbornim preobrazbama

Piše: Mladen Banović


Ivo Vuković - Maček, legenda kruži Krilom i Bajnicama, idućeg se kafkjanskog jutra probudio kao HDZ-ovac!
Začudo, malo je tko, dobro, osim njegovih kolega s nezavisne liste i Tonča Bauka, ostao začuđen ovom postizbornom prebrazbom uglednog kriljanskog brodara, ovom napuštanju svog prijatelja, bez vraćanja mandata njegovoj listi i priklanjanje vijećnicima "suprotnog", HDZ-ovog, tabora u našem Općinskom vijeću, koji je sada ovim činom uspio osigurati potrebnu većinu u Općinskom vijeću, naravno, ako više ne bude novih prebjega, "žetončića", džokera zovi i sl. mračnih anomalija hrvatskog parapolitičkog života.

Dakle, slijedi nam kohabitacija. "Suživot" načelnika i Općinskog vijeća u kojem načelnik nema većinu za "guranje" svojih projekata i prijedloga.

Ivo Vuković - Maček se oglasio na stranicama dobroupućenog i u dugoratske (ne)prilike portala Dalmacija Danas i pojasnio puku zašto je i zbog kojih razloga napustio listu i prešao u redove suprotnog tabora predvođenog HDZ-om. No njegov odlazak nije jedina promjena među vijećnicima NL Tonča Bauka. Daniela Čulić - Rake, nesuđena nova vijećnica koja je kao četvrta na listi trebala zamjeniti načelnika Bauka u vijeću, neće biti općinska vijećnica. Na njeno mjestu u Općinskom vijeću ući će Filip Bauk, sedmi sa NL Tonča Bauka.

Iskreno se nadamo da sve ove rošade i postizborne strasti neće smanjiti odlučnost i entuzijazam naših novih vijećnika i novog načelnika da se što prije i što kvalitetnije zajedno sa općinskim službama suoče s problemima općine i prionu njihovom rješavanju: od situacije oko dugoratskog vrtića i mnoštva neupisane djece, nastavka postojećih općinskih projekata i otvaranju novih projekata i zanemarivanih tema, aktivnijoj pomoći poduzetnicima i promocije poduzetništva u našoj općini, rješavanju brojnih nagomilanih problema, komunalnom uređenju mjesta, poticanju ekološke svijesti među svim generacijama, transparentijem upravljanju općinom,... nastavi niz.

Dakle, poželimo "primirje među sukobljenim stranama", neka svi ostave ega, privatne interese, markice luka, članstva u NO Peovice, Vodovoda, Županijske uprave za gubljenje vremena, želje o kamiončićima žala..  ispred vijećnice, neka obnove kumstva i sve ono što nas spaja i povezuje... jer morati će ZAJEDNO raditi i surađivati na NAŠU korist.