Spinraza za sve

Desant Dalmatinaca, među kojima su prednjačili Omišani, na Markov trg, na prosvijed "Spinraza za sve", urodio je plodom. Premijer Plenković obećao im je da će se osigurati skupi lijek Spinraza za djecu oboljelu od spinalne mišićne atrofije. Radi o vrlo skupom lijeku za liječenje spinalne mišićne atrofije čija jedna doza stoji 640.000 kuna, a koji primanjem ponajviše u početnom stadiju ima pozitivan učinak, a Europska zdravstvena organizacija odobrila ga je početkom lipnja. - Razumijem nade i očekivanja roditelja i učinit ćemo sve što se može, poštujući pravila struke i mogućnosti koje se otvaraju u sustavu medicine. - kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić. Udruge su uputile prijedlog za unapređenje upravljanja zdravstvenim sustavom, u cilju osiguranja boljeg, efikasnijeg i troškovno racionalnijeg pristupa zdravstvenim uslugama za sve građane, a posebno one koji boluju od malignih ili kroničnih bolesti.

Izvor: Hina

- Plenković nam je obećao da će ministar zdravstva Milan Kujundžić u roku dva tjedna izaći s planom, te će na temelju medicinske dokumentacije reći kako će ići tijek liječenja svakog pojedinog djeteta. - izjavila je nakon sastanka u Banskim dvorima predstavnica udruge Kolibrići Ana Alapić.

- Za dva tjedna očekujemo konkretne odgovore tko će i kada dobiti pristup lijeku. Na njima je da osiguraju financijska sredstva, a premijer je također rekao da osnivaju Fond za inovativne terapije - istaknula je Alapić i najavila da će udruga, ako ne bude rješenja, nastaviti s prosvjedima dok bolesnima ne osiguraju lijekove.

Prosvjednicima su podršku dolaskom na Markov trg pružili Zaklada solidarna, CMS, Udruga Krijesnice, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja Linić i drugi.