Od rekonstrukcije luke Krilo ništa do daljnjega, no gradnja gradske luke u Omišu mogla bi početi najesen

Ako sve bude i dalje išlo ježevim korakom, ni na jesen neće biti ništa od početka realizacije plana županijske Lučke uprave o radovima na rekonstrukciji postojeće luke Krilo, kojom bi ona konačno dobila uporabnu dozvolu. Da, dobro ste pročitali dragi čitatelji, ako me sjećanje ne vara (i ako se u međuvremenu nije nešto promijenilo), luka u Krilu Jesenicama, luka sa svim onim prekrasnim jedrenjacima, mini kruzerima, plovećim hotelima, perjanica našeg nautičkog turizma,.. ne posjeduje uporabnu dozvolu! Ravnatelj županijske Lučke uprave Domagoj Maroević dobro je upoznat s svim problemima jeseničkih brodara i svim problemima u luci u Krilu Jesenicama. Iako su dva lukobrana u luci Krilo bespravno izgrađena, županijska Lučka uprava ne libi se već godinama slati račune Kriljanskim brodarima i naplaćivati im korištenje zimskog veza. Imala je županijska Lučka uprava odličan plan za urediti luku Krilo, bila je spremna u tu svrhu utrošiti više od 25 milijuna našeg novca, ali Kriljanski brodari nikako nisu pristali na taj plan jer bi se njegovom realizacijom smanjio ionako premali kapacitet luke Krilo za prihvat postojećih Kriljanskih brodova koji u njoj zimi nalaze vez i zaštitu, a kamoli svih oni koji su se izgradili i zaplovili u sezonu u posljednih nekoliko godina. Rješenje je, kažu brodari, u gradnji nove, veće luke Krilo, nedaleko od postojeće i o tom prijedlogu će raspravljati, između ostalog, i ovaj novi saziv Općinskog vijeća općine Dugi Rat kada pred njima budu izmjene Prostornog plana naše poduzetne općine.

Pet kilometara dalje sasvim druga situacija i sasvim druga, ljepša, priča. Ako sve bude išlo po planu, na jesen ove godine trebala bi započeti gradnja nove gradske luke u Omišu, piše Dalmatinski portal. Riječ je o najvrjednijem projektu županijske Lučke uprave u iznosu od oko 50 milijuna kuna. Čeka se izdavanje suglasnosti na glavni projekt, a isti onaj Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije, najkasnije kroz mjesec dana očekuje da će dobiti građevinsku dozvolu. - Nakon toga, odmah tijekom srpnja, krećemo s natječajem i očekujemo da bi u listopadu radovi mogli početi. Naravno, ako ne bude žalbe na odabir izvođača - kaže Maroević. Nakon otprilike dvije i pol godine od početka radova Omiš bi trebao dobiti sedamdesetak sezonskih vezova i šetnicu dugu 440 metara. Postojeća riva će se proširiti za dvadesetak metara, a nakon parkinga i hortikulturnog uređenja širina šetnice bit će oko 12 metara..  Kad se male, vrijedne ruke (i velike glave) slože.. sve se može, sve se može!

nova gradska luka Omiš

- Planirani rok završetka radova je 24 radna mjeseca. Mi ćemo tražiti suglasnost i da se radovi obavljaju tijekom ljeta, ali ne vjerujem da ćemo tu suglasnost i dobiti, tako da pretpostavljam da će radovi ukupno potrajati oko dvije i pol godine. Tvrdo tlo je na velikoj dubini, ima elemenata na 33 metra dubine, a sve skupa ima oko 10.000 kvadrata kameno-oblagačkih radova. Osim toga, ispravit će se i 'S' krivina u Omišu. Mi ćemo napraviti temelje, a u izgradnji tog dijela prometnice sudjelovat će Hrvatske ceste - ističe Domagoj Maroević, te zaključuje kako će nakon dovršetka projekta Omiš dobiti jedan novi izgled i ulogu, a brojni brodari dobit će puno širi prostor za obavljanje djelatnosti nego što ga imaju sada.

nova gradska luka Omiš

Povezani članci

Who's Online

We have 169 guests and no members online