Godina propuštenih prilika

Po čemu ćemo pamtiti 2013. u Općini Dugi Rat? Potpisnik donjih redaka iako mu je prošla godina privatno-poslovno bila sasvim ili više nego OK, hvala na pitanju, pamtiti će ljeto Gospodnje 2013. prije svega kao godinu propuštenih prilika u našoj maloj zajednici. Evo zašto... Izgradnja sekundarne mreže kanalizacija na Dućama još "tapka u mjestu", a dokada će - ne zna se. Cijelu 2013. nije bilo nikakvih pomaka oko nastavljanja radova na (eksplo)sanaciji terena na području turističke zone "Dalmacija", da bi tek nakon Božića do nas došle sramežljive vijesti da su "Englezi" i vladini ministri ipak sjeli za isti stol. Samo da netko zaključa vrata dok se ne postigne dogovor.. Prošleg smo lita dobili novu i nešto mlađu garnituru vijećnika na lokalnim izborima. Nismo dobili i novog načelnika, no tu nismo ni imali izbora. Kao i dosad, birali smo malo manje lošijeg. Od novih ljudi u politici samo je HDZ i NL Srećka Zelića uistinu i dala priliku mladima i stručnima. Koliko oni mogu promjeniti "ustaljeno stanje stvari" u našoj općini još je prerano govoriti. Sudeći po viđenom na sjednicama vijeća malo toga, no tiha voda brijege roni..

KAKVA NAM JE BILA 2013.

Godina propuštenih prilika

Piše: Mladen Banović

Ove se godine krenulo u legalizaciju nelegalnih objekata i odmah smo dobili "šaku u oko" u vidu "novokomponirane" zgrade na Malom Ratu. Ovo je bila dobra godina i za informatičare koji su dočekali i spremno odradili fiskalizaciju i tako olakšali ugostiteljima koji su živjeli na iglama svaki put kad bi inspektori bili uočeni u mjestu. A bili su tu skoro pola ljeta, u najraskošnijem smještaju na Dućama. Nema Linić za svoje, nema...

Turizam je jedina gospodarska grana u kojoj nismo podbacili ove godine. Dućka rivijera i dan danas privlači tisuće gostiju željnog mirnog obiteljskog odmora. Marljivi i na rizik i poslovno širenje uvijek spremni Jeseničani svojim jedrenjacima i modernim mini-kruzerima dominiraju među "plovećim hotelima" na Jadranu, ako izuzmemo velike zagađivače mora pune šetača lake šetnje koji se sidre pred Dubrovnikom i Splitom.

Za nešto više dobiti od turizma u Općini Dugi Rat trebamo puno raditi na "dodatnim sadržajima" i razvoju lokacije, što uopće nije lako kad nema ni promišljanja a ni zajedništva oko toga želimo li i dalje ostati "spavaonica Jadrana" ili ćemo se potruditi i osmisliti našim gostima sadržajniji boravak i ponuditi im i "zeru" zabave koja se ne svodi samo na cajkašenje do zore u La Vida Loce i teroroziranje sredovječnih Njemaca, Austrijanaca...

A da turističke Duće usprkos svim problemima i našim malim egoizmima ipak može iskoračiti u turizam 21. stoljeća pokazuje i primjer hotela "Damianii" i restorana "Gold Code" koji dovode nove standarde u našu sredinu. I ne staju samo na tome, već šire uspješnu priču. Za pohvaliti! I podržati.

No nije za pohvaliti dugoratsku ljekarnicu koja zbog vjerskih uvjerenja krši prava žena i muškaraca, prikupljanje potpisa za razne stožeraške inicijative ispred Crkve, besperspektivnost sve više mladih i nezaposlenih u našoj Općini izvan sezone osuđenih na dangubljenje (neki i uz izlete u vandalizam) i preživljavanje, žmirenje općinara na komunalne probleme od kojih su se neki pred Božić i počeli rješavati (sanacija kanalizacije u lučici u Dugom Ratu, komunalni zahvati po mjestimna).

I ove smo godine imali sasvim solidno Dugoratsko ljeto. Za daljnji iskorak perjanice ljeta - Festivala Soparnika - trebalo bi posjesti još neke mudre (marketinške) glave i potražiti izvan općinske kase još malo sredstava, no i ovako - nije loše. Ono što bi bilo dobro jest disperzirati kulturna događanja na cijelu godinu, jer, nažalost, u ljetnoj gužvi ni zainteresirani ne stignu sve popratit, a neke manifestacije su ipak primjerenije domaćem svitu.

Ono čega ljeti fali u našim mjestima jest zabava, zabava! i zabava!! Moramo priređivati neobične ali i "obične" (ribarske) večeri u suglasju s ostalim susjednim sredinama oko kalandara manifestacija, da se izbjegne "overbooking", odnosno preklapanje istih.

Naši kulturnjaci su i ove godine imali uspješnu godinu, folkloraši su nastupili i na dugoratskom ljetu, moglo ih se vidjeti u Kostanjama, u sezoni svake srijede u Radmanovim mlinicama, a odazvali su se i pozivu na međunarodni festival folklora u Portugalu. Umjetnici kista okupljeni u PLU Krug priredili su ili su sudjelovali na niz izložbi, a u prosincu su počastili svoje misto i zanimljivim spomenikom postavljenim na plažu koji će, ne sumnjamo, postati jedna od prepoznatljivosti Dugog Rata.

Naši sportaši i sportski djelatnici ove su godine nizom odličnih rezultata promovirali našu Općinu, rekreirali i u mlade sportaše pretvarali djecu i omladinu koja se kroz niz natjecanja organizirano takmičila sa svojim vršnjacima u ruži  sportova koje neke puno bogatije sredine mogu samo sanjati.

Prelistajte malo ove stranice pa se podsjetite kako se hrvatskim ligama trokorakom kreću rukometaši iz Hrvatskog Dragovoljca, njihove kolegice iz Orkana, mladi nogometaši Orkana i seniori kluba koji od ove godine ide i na "argentinski pogon". U člancima o uspjesima sportaša poniklih iz kickboxing kluba Dalmacija nije se još ni tinta osušila, a već nam valja predstavljati nove izazove dugoratskih sportskih udruga, veliku proljetnu regatu naših jedriličara iz Orišca, pa obilježavanje 20 godina VK Korenat i obnove aktivnog bavljena vaterpolom koji u Dugom Ratu ima tradiciju koja poteže mladiće i cure u more još od 1950.

Ulogu civilnog društva u našoj maloj Općini osim već spomenutih razvijaju i dvije natprosječno aktivne udruge. Udruga "Tvornica" iz Dugog Rata kroz niz raznovrsnih aktivnosti i inicijativa tijekom cijele godine pokušava oplemeniti život dugoraćana koji su se daleko više družili i pomagali 50-ih, 60-ih i 70-ih nego što je to slučaj danas. Udruga "Jesenice" iz Jesenica također organizira niz raznovrsnih događaja kojima promovira Jesenice, naša stara sela, istaknute osobe iz povijseti našeg kraja i stare običaje koje nastoji otrgnuti zaboravu. Ostale udruge, a tu su i naši dobrovoljni darivatelji krvi, lovci, izviđači koji sve uspješnije rade i okupljaju velik broj djece i mladih, branitelji,.. također su aktivne na području svog djelovanja.

Općina Dugi Rat sredina je bogata mnogočime koja ima tu nesreću da bolja prošlost (u ekonomskom smislu) još nije zaboravljena, ali je zaboravljeno da se puno toga od tada promijenilo, a da su naše navike, očekivanja i običaji mahom ostali isti. Osobna odgovornost i odgovornost prema zajednici i općem dobru u većine nas je na tako niskom nivou za življenje u Europi u 21 stoljeću.

Neorganizirani smo, što se dokazalo i lani, čast izuzetcima i nekim sredinama, lijeni smo i uvijek bismo da naše stvari učini netko drugi za nas, Općina na primjer (jer tako je nekoć tvornica uslišavala želje), pa kad se takvi navadi nakaleme na "prokletsvo" da za svoje predvodnike u poravilu ne biramo najsposobnije, najorganiziranije i najpoštenije među nama, već najpodobnije i najveće "igrače" ili bukače, čast izuzetcima, onda dobijemo ovo što imamo. Propuštene prilike

Sebični smo i ne propuštamo još uvijek niti jednu priliku za "snaći se". A koliko daleko to naše "snalaženje u sustavu" i danas ide govore stvari o kojima najradije šutimo ali o kojima itekako pričaju zidići i ulica. Posljednja ćakula govori o pomoći potrebitima i nemoćnima, aima takvih itekako među nama, koja se svodi na uzimanje potpore od HZZ-a ili Općine i na neodrađivanje preuzetih (i naplaćenih) obveza. Za ispitati ali u biti ništa nova.

Naša mladost, oni od kojih sutra očekujemo da poboljšaju stvari i da učine iskorake koji bi nam postepeno mogli osigurali bolju kvalitetu života ovdje, ne "guca" više na naše priče. Sad su u Zagrebu, odakle se neće vratiti doma nakon studija, a sutra će već biti "po Europama" i dalje, gdje god ih želja za boljim i sadržajnijim životom odvede. Za lječenje nostalgije uvijek će postojati neki Skype i neki "low-cost carrier" koji će ih za Božić dovesti doma na materine sarme, ćaćino vino i na komin s starom ekipom (luzera).