Prosvjed poduzetnika u Zagrebu

U četvrtak, po prvi put ikada u povijesti RH, poduzetnici prosvjeduju na ulicama! Pozivaju na prosvjed u Zagrebu poduzetnike, zaposlenike,.. za solidarnost, bolje društvo i bolju budućnost svih nas, za Hrvatsku 2.0 u kojoj bi svatko želio živjeti.
Organizator prosvjeda, udruga Glas poduzetnika očekuje da će se na Markovom trgu okupiti 1.500 poduzetnika i njihovih zaposlenika iz svih dijelova Hrvatske, u grupama od po 40 osoba, sukladno korona propisima HZJZ-a. Prosvjednici dolaze organizirano, busevima i kombijima, a pozivaju sve građane da im se pridruže na zagrebačkom trgu gdje će (budućoj?) vlasti iznijeti svoje zahtjeve tj. pitanja na koja će zatražiti odgovore...

ZAHTJEVI PROSVJEDNIKA

1. Moratorij na kredite i leasinge

Zašto se nije učinilo ništa ili malo po pitanju moratorija na kredite i leasinge? Zašto Vlada RH nije dogovorila jasna 'pravila igre' te omogućila onima koji su praktički dovedeni na 0 kuna prometa u zadnja tri mjeseca i bez ozbiljnije perspektive u budućnosti, moratorij od 12-18 mjeseci uz max. kamatnu stopu za grace period do 1%.

2. Nastavak HZZ mjera za očuvanje radnih mjesta

Što je s nastavkom planiranih HZZ mjera za očuvanje radnih mjesta, na bazi proklamiranih 3+3 mjeseca? Tražimo potvrdu da nećemo biti izigrani i da će se navedene mjere realizirati prema obećanju. Tisuće poduzetnika i obrtnika su upravo na temelju tih mjera se odlučile nastaviti boriti i zadržati zaposlenike, umjesto odmah otpustiti svoje djelatnike i zatvoriti tvrtke. Za najugroženije tvrtke s padom prihoda preko 70%, poput tvrtki iz event industrije, nužno je osigurati dodatnih 3+3 mjeseca mjera.

3. Nastavak HAMAG-ovih COVID-19 zajmova

Što je sa zajmovima na koje su brojne tvrtke računale i koji im jedini može pružiti šansu za opstanak? Tražimo hitno dodjeljivanje dodatnih sredstava i ponovno otvaranje prijava. Zar je moguće da je iznos od cca. 390 milijuna kuna bio sve što mikro i male tvrtke mogu očekivati za očuvanje likvidnosti? Što je s proklamiranih dodatnih cca. 500 milijuna kuna?

4. Hitno otvaranje event industrije!

Hitno dopuštanje događanja od 300 ljudi, usvajanje hodograma relaksacije mjera Odbora za evente I ukidanje ograničenja radnog vremena do 23 h. Ako mogu trgovine, javni prijevoz i crkva - zašto nama branite rad? Stop diskriminaciji event industrije! Event industrija je pokretač turizma i najbrže može minimizirati negativne posljedice na turizam. Preko 12.000 ljudi i 2.000 subjekata je trenutno u potpunosti zabranjen rad. Vratimo evente, spasimo turizam. Austrija, Češka, Španjolska, čak i Italija startaju evente - ako se sutra ne pokrenemo, propada nam i turistička sezona 2021. jer festivala, organizatora, vjenčanja ni sajmova neće biti!

5. Plan za turističku sezonu

Što je s planom za ovu turističku sezonu, što rade Ministarstvo turizma i HTZ? Čujemo konstantna obećanja preko medija, a zapravo vrlo malo konkretnih akcija na emitivnim tržištima. Napominjemo da npr. putničke agencije dan danas nisu dobile odgovor na pitanje - što je s osiguranjem jamčevine, s obzirom na to da je ista obvezna slijedom zakona, a niti jedna osiguravateljska kuća ne želi osigurati jamčevinu! Mi u UGP-u uostalom već 2 tjedna čekamo odgovor od ministra Cappellija na ta i mnoga druga pitanja! Vrijeme je isteklo!


- "Idu hrvatski poduzetnici. Krećemo u borbu za Hrvatsku 2.0. Ne bojte se, zajedno smo jači", poručili su prosvjednici u Zagrebu.