Warning: getimagesize(/home/dugirat/public_html/images/stories/2017_03/segovic3.jpg ) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /home/dugirat/public_html/plugins/system/jalazyload/jalazyload.php on line 122
Preminuo šjor Branko Šegović

Preminuo šjor Branko Šegović

U Splitu je u 97. godini preminuo šjor Branko Šegović, poznati koreograf i etnokoreolog, velikan hrvatskog i svjetskog folklora, koji je u KUD-ovima "Jedinstvo", "Filip Dević", "Dalmacija" Dugi Rat, i brojnim drugima sa kojima je surađivao, u folklornim grupama odgojio stotine plesača.  Ljubav prema plesu zapečatio je i diplomom jer je završio studij etnologije.
– Moja maćeha imala je tetu, balerinu svjetskog glasa Katicu Fradelić s kojom sam zavolio ples i od tada smo ples i ja nerazdvojni – kazao je barba Branko novinarima povodom proslave svog 95 rođendana.
Šjor Branko Šegović je plesom obišao svijet, a posebna čast mu je bila podučavanje u Internacionalnoj školi folklora u Skandinaviji. Brojni su događaji za koje je šjor Branko osmislio koreografiju, no najviše je ponosan na Mediteranske igre u Splitu 1979. godine, te Casablancu 1983. godine, kao i otvaranje Atletskog prvenstva Europe u Splitu 1990. godine.
Šjor Branko Šegović je osim folklorne imao i sportsku karijeru. Bio je i nogometaš, počeo je 1931. kao igrač Splita, na mjestu centarhalfa, a onda se prije jedne utakmice protiv Orkana u Dugom Ratu povrijedio vratar, pa je stao na branku i nastavio se baviti nogometom kao golman. Iz Splita je prešao u Hajduka gdje se nije dugo zadržao. 1938. godine je otišao iz Splita u Zagreb pohađaoti gimnaziju, a paralelno je trenirao u Concordiji, pa u zagrebačkoj Šparti.. Poslije Drugog svjetskog rata branio je za Osijek, koji se tada zvao Slavonija, pa Proleter, a potom je se zaposlio kao stenograf u Glasu Slavonije, a kasnije i u Elektri. Kad se vratio u Hajduk kolega Vladimir Beara, najveći Hajdukov vratar svih vremena, odveo ga je na folklor u prostorije KUD-a Jedinstvo, nasuprot nekadašnjeg Bonačića. Prima balerina splitskog teatra Vojka Ružić ih je učila prve korake, a skupa s Bearom i drugima plesao je u predstavi Ero s onoga svijeta. S Bearom je Šegović ostao prijatelj do zadnjeg dana, a on se cijeli život posvetio folkloru gdje je ostavio veliki, duboki trag. S ponosom će ga se sjećati i generacije naših dugoraćana i omišana, članova KUD "Dalmacija" Dugi Rat, čiji je bio dugogodišnji učitelj i suradnik. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja od kojih valja istaknuti Nagrade za životno djelo Splitsko-dalmatinske županije.
Adio šjor Branko, i hvala na svemu.

Povezani članci

Who's Online

We have 54 guests and no members online