Dugoratsko ljeto: Ljepota europskog folklora na našoj ljetnoj pozornici

Nedjelja, 21.07. 2019., Dugi Rat, Poljički trg, od 21 sat
V. Međunarodni festival folklora "Kolajna od zlata"
Organizator: KUD "Dalmacija"

Kulturno umjetnička društva "Dalmacija" iz Dugog Rata, "Ante Zaninović" iz Kaštel Kambelovca, "Branimir 888 – Muć“ iz Muća i  "Pleter“ iz Dugopolja po dvanaesti put za redom zajedničkim naporima i suradnjom organiziraju Međunarodne folklorne susrete splitsko-dalmatinske županije koji će se od četvrtka, 18. do nedjelje 21. srpnja 2019. godine održati na ljetnim pozornicama u Dugom Ratu, Kaštel Kambelovcu, Muću i Dugopolju, piše Večernji list. Poklonici folklora moći će, tako, uživati u međunarodnoj folklornoj plesnoj, vokalnoj i glazbenoj tradiciji koju njeguju gostujuće folklorne skupine: Ansambl Mnogoletie (Moskva, RUS,  Regionalni Zespol Banda Burek (Wisniowe, PL) KUD Ilinden (Struga, MK), KUD Tanac (Pećuh, HU), Folklorni subor Čačinare (Spišska Nova Ves, SK) i Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo “Rodoč” (Mostar, BiH). Program svake folklorne večeri upotpunit će domaćini te njihovi gostujući ansambli iz Hrvatske. Foklorna večer u Dugom Ratu na programu je u nedjelju, 21.7. s početkom u 21 sati. Program će voditi Ivana Giove Župa. Vidimo se..

FESTIVALI FOLKLORA

Bogatstvo europskog folklora na dalmatinskim ljetnim pozornicama

Izvor: Večernji list

Inicijativa za ove Međunarodne folklorne susrete dogodila se već davne 2007. godine, kada su se ovim susretima po prvi puta objedinila dotadašnja pojedinačna nastojanja u organizacijama međunarodnih kulturnih razmjena KUD-ova iz Kambelovca, Muća, Dugopolja i Dugog Rata. Bez obzira na zajedništvo koje njeguju u pripremi i realizaciji projekta, sva uključena folklorna društva su ipak u svojim sredinama zadržali osebujan identitet vlastitih folklornih svečanosti.Domaćim folklornim skupinama cilj je ovim međunarodnim folklornim manifestacijama upotpuniti programe kulturnih ljeta svojih lokalnih zajednica, naglašavajući otvorenost lokalnih zajednica toleranciji, razumijevanju i prihvaćanju različitosti među kulturama i tradicijama.

U kulturnim razmjenama koje su integralni dio projekta Međunarodnih folklornih susreta, članice i članovi KUD-ova organizatora upoznaju publiku diljem Europe s bogatom kulturnom baštinom cijele Hrvatske izvodeći svoju tradicijsku glazbu, pjesme i plesove, te bivaju ponosni domaćini gostujućim skupinama na području naše županije.Osobitu vrijednost organizaciji ovakvih susreta daje činjenica da se mnoštvo skupina koje su već bile predstavljane na dosadašnjim susretima, vraća u Hrvatsku na daljnja gostovanja, a njihovi članovi se nerijetko vraćaju u Hrvatsku kao gosti u osobnim turističkim aranžmanima.

Povezani članci

Who's Online

We have 463 guests and no members online