Godišnja izložba PLU Krug u petak u 18 u Dugom Ratu

Nakon gostovanja u Omišu, evo nama naših umjetnika iz PLU Krug opet u Galeriji KRUG u Dugom Ratu, na godišnjoj izložbi članova udruge. 20 autora koje veže zajedničko druženje, prijateljstvo i ljubav prema umjetnosti izlaže svoje recentne radove. Različitih su profila i starosne dobi, a našli su zajednički nazivnik u slikarstvu...  Dođite u njihovu galeriju u petak u 18 sati i uživajte u lijepoj umjetnosti. A evo što je u najavi izložbe rekao Zdravko Cota, prof.

Poljička likovna udruga KRUG iz Dugog Rata, predstavlja se s 20 autora koje veže zajedničko druženje, prijateljstvo i ljubav prema umjetnosti. Različitih profila i starosne dobi, našli su zajednički nazivnik u slikarstvu. Samo letimičnim pogledom na izložene eksponate svaki od posjetitelja uočit će još jednu komponentu, koja je više- manje konstantna i imanentna većini “Krugovaca”, a to je deskriptivno slikarstvo s realističkim obilježjima. Kod nekih više, a kod nekih manje uspješno. No, to nije nikakva negativna opservacija, pogotovo kada se uzme u obzir da jedan dio autora nema nikakvu likovnu naobrazbu i slika iz vlastitog zadovoljstva i konačno ugodnog druženja sa slikarskim miljeom. S druge pak strane, na ovoj izložbi zastupljeni su i akademski obrazovani umjetnici kao i oni koji su educirani raznim slikarskim tečajevima, učestvovanjem na likovnim kolonijama ili samoeduciranjem učeći na pokušajima i pogreškama da bi u konačnici dostigli visok nivo. Sva ta heterogena skupina, 20-ak umjetnika čini posebnu draž ove manifestacije...

Godišnja izložba PLU KRUG Dugi Rat

Piše: Petar Buljević, ravnatelj Centra za kulturu Omiš, prigodom otvaranja ove izložbe u Omišu

Sve Vas lijepo pozdravljam u ime Centra za kulturu Omiš i još jednom hvala našim prijateljima iz Dugog Rata što nam donose ovakve adventske darove dobrote. Galerija Krug ili popularno Krugovci je zajednica koja djeluje na području Dugog Rata već dugi niz godina i njihova pregnuća u sferi likovnog stvaralaštva bude pozornost kao i promišljene serije izložbi te rad u raznim slikarskim kolonijama. To nam sve pokazuje da se u ovom mjestašcu začela kreposna ideja uz dobre ljude koji poštuju jedno pravilo a to je pravilo srca, a srcem se valjda najbolje vidi.

Ideje neobičnog poklanjanja svijeta, osobnog pamćenja vremena, osobne vještine i vizualnosti iza sedam Dizdarevih gora te usprkos ovom vremenu gdje se sve može kupiti i prodati to ovdje nije slučaj. Gdje ti je srce tu će ti biti i blago. Dovoljno je da pođete u Dugi Rat na neku od izložbi i bit ćete dio tog svijeta, posvećeni, prihvaćeni i činit će vam se da niste prvi put došli na njihov prag. Prag Domaćina koji od drevnih vremena dočekuje svoje goste kao bogove. Ljudi pamte svoje vrijeme i troše ga, kao zvijezde svoju svjetlost. Pogledaš u nebo i znaš da je to tvoje nebo, da tu pripadaš i da će ta svjetlost u tebi putovati svijetom i kada tebe više ne bude i kada budeš zlaćani prah zemlje. Ovako o stvaralaštvu govori veliki francuski pjesnik Charles Baudelaire.

Vrijedni "Krugovci" ovaj put su nam obogatili galeriju s četrdeset pet umjetničkih djela. Premda izložba autore ne okuplja tematski već daje uvid u raznolikost njihovih interesa, ne može nam promaći zaokupljenost rodnim zavičajem čiji se motivi provlače kroz radove. Najčešći motivi koji se repetativno javljaju su more, brodovi, stare dalmatinske kuće i stoljetne masline - neiscrpna inspiracija. Promatramo li izložbu kao cjelinu, primjetit ćemo da se umjetnici ne boje boja, hrabrim nanosima kista, odabirom jakih pigmenata i kjaroskuro momentima djela ritmički jako dobro funkcioniraju zajedno.

Osim slika moram izdvojiti i već dobro poznat Čizmićev rad u formi skulpture, koji je ostvario readymade tehnikom. Naime, dalmatinsku klapu je prikazao segmentima starog težačkog alata - mašklina čime mu je podaro novu ulogu. Opojen treba uvijek biti. U tome je sve: početak i svršetak mudrosti. Da ne osjećate strahovit jaram Vremena, koji vam tišti ramena i prigiba vas zemlji. morate se bez daha opajati.

- A čime?

- Umjetnošću, vinom, poezijom ili krepošću, kako vam drago. Ali opajajte se. Pa ako se ponekad probudite na stepenicama kakve palače, na zelenoj travi jarka, u sumornoj samotinji svoje sobe, kad je pijanstvo već malo popustilo ili sasvim prošlo, pitajte vjetar, val, zvijezdu, pticu, uru, sve što bježi, sve što jeca, sve što putuje, sve što pjeva, sve što zbori, pitajte koliko je sati. I vjetar, val, zvijezda, ptica, ura, odgovorit će vam: “Čas je da se opajate!”

Dragi Krugovci, opajajte se da ne budete mučenici i robovi Vremena, opajajte se bez prestanka! Umjetnošću, vinom, poezijom ili krepošću, kako vam drago.

 

 


Piše: Zorica Muše, mag. art.

Vrijedni "Krugovci" ovaj put su nam obogatili galeriju s četrdeset pet umjetničkih djela. Premda izložba autore ne okuplja tematski već daje uvid u raznolikost njihovih interesa, ne može nam promaći zaokupljenost rodnim zavičajem čiji se motivi provlače kroz radove.

Najčešći motivi koji se repetativno javljaju su more, brodovi, stare dalmatinske kuće i stoljetne masline - neiscrpna inspiracija. Promatramo li izložbu kao cjelinu, primjetit ćemo da se umjetnici ne boje boja, hrabrim nanosima kista, odabirom jakih pigmenata i kjaroskuro momentima djela ritmički jako dobro funkcioniraju zajedno.

Osim slika moram izdvojiti i već dobro poznat Čizmićev rad u formi skulpture, koji je ostvario readymade tehnikom. Naime, dalmatinsku klapu je prikazao segmentima starog težačkog alata - mašklina čime mu je podaro novu ulogu.

I kao što je Ghandi rekao "Snaga ne dolazi iz fizičkih kapaciteta. Ona dolazi iz nesalomljive volje." Vjerujem da smo svi mi, kao pojednici, sposobni za velike stvari, no u tome nas mora voditi prvenstveno ljubav za onim što radimo, a te ljubavi i gorljivog žara kod Krugovaca zaista ne manjka.

Povezani članci

Who's Online

We have 198 guests and no members online