Izložba u Krugu: Sunčica Grubišić Dvornik

Poljička likovna udruga "Krug" Dugi Rat poziva sve zainteresirane ljubitelje umjetnosti na izložbu radova slikarice Sunčice Grubišić Dvornik koja će se održati u petak, 10. svibnja 2024. u 20 sati u Galeriji KRUG Dugi Rat.

"Pričinjava mi izuzetno zadovoljstvo, što u našoj galeriji ugošćavamo jednu osebujnu ličnost, Sunčicu Grubišić Dvornik, glazbenicu, keramičarku i slikaricu, koja od 1971. godine živi i radi u Njemačkoj. Inače, naša fetiva Splićanka sa Lučca, svake godine dolazi u Split i Sutivan “napunit baterije” za svoj stvaralački i umjetnički opus. Njene slike prožete su slikarskim instinktom kroz koji se prožimaju elementi Chagalla, simbolizma, ekspresionizma (kao konstante), fragmentarnog crteža ljudskih figura koje formalno upotpunjuju kompozicijsku zamisao slikaričine mašte...", napisao je u predgovoru izložbe Zdravko Cota, prof.

Predgovor izložbi Sunčice Grubišić Dvornik

Piše: Zdravko Cota, prof.

Pričinjava mi izuzetno zadovoljstvo, što u našoj galeriji ugošćavamo jednu osebujnu ličnost, Sunčicu Grubišić Dvornik, glazbenicu, keramičarku i slikaricu, koja od 1971. godine živi i radi u Njemačkoj. Inače, naša fetiva Splićanka sa Lučca, svake godine dolazi u Split i Sutivan “napunit baterije” za svoj stvaralački i umjetnički opus.

Sunčica nije ekstrovertiran tip, više samozatajna i introvertirana u svoj začarani senzibilni svijet, što je i rezultiralo činjenicom da o njoj tek zna uži krug ljudi unatoč svim njenim samostalnim i skupnim izložbama u Njemačkoj i našoj zemlji.

Zašto sam naveo na početku ovoga teksta da mi je posebna satisfakcija predstaviti slikarski opus naše slikarice? U prvom redu stoga što je Sunčica oslobođena predrasuda zadanog diktata realističkog prikaza, a zatim (ne manje važno!) i zbog uticaja na slikare naše sredine, a posebno mlađih kolega.

Kako valorizirati prezentirani slikaričin rad na ovoj našoj izložbi... Njene slike prožete su slikarskim instinktom kroz koji se prožimaju elementi Chagalla, simbolizma, ekspresionizma (kao konstante), fragmentarnog crteža ljudskih figura koje formalno upotpunjuju kompozicijsku zamisao slikaričine mašte...

Vrlo je vješta u balansiranju kolorita i rudimentarnog crteža, skladno upotpunjujući čitavu kompoziciju. Mogu samo nagađati bili se njen slikarski opus na isti način odvijao da je životnim okolnostima ostala u Splitu, koji je, ipak, na marginama europskih trendova. Da pojasnim. Većina hrvatskih slikara (i kipara) kroz povijest, u traženju svog umjetničkog “rukopisa”, odlazila je na doškolovavanje i usavršavanje u Pariz, Beč... Munchen... O. Herman, M. Kraljević, I. Job, L. Junek i mnogi drugi kao i slikari slavenskog kruga poput K. Maljeviča, M. Chagalla ili Norvežanina E. Muncha... I svi oni ostavili su dubok i neizbrisiv trag u svjetskoj umjetnosti... tek usputna digresija.

U ovom momentu nameće mi se slična sudbina i krapanjskog slikara Ante Bergama Momina, koji poput Sunčice Grubišić stiče prva priznanja u Republici Njemačkoj, sa statusom priznatih likovnih umjetnika. A kod nas, u Lijepoj našoj, oni su tek slikari o kojima je tek netko, nešto načuo... Lamentiranje ovdje ne pomaže, budimo sretni i zadovoljni što je naša galerija PLU “Krug” priredila izložbu s
dokumentiranim katalogom slikarici našeg dalmatinskog zavičajnog kruga, Sunčici Grubišić Dvornik.


CRTICA O AUTORICI

Sunčica Grubišić rođ. Dvornik živi u Splitu. Po zanimanju akademski muzičar (klavir). Slikarstvom se bavi od 1986. godine u početku sa pastelnim kredama ali brzo prelazi na ulje i akrilik. Imala je više samostalnih i grupnih izložbi (Reinheim, Frankfurt, Langen, Viernheim, Darmstadt, sve u Njemačkoj). Niz godina bila je član kulturne zajednice u Reinheimu gdje je sudjelovala u skupnim slikarskim izložbama. Samostalno je izlagala u Splitu, Sutivanu i Bolu. Član je likovne udruge „Emanuel Vidović“ iz Splita od 2000. godine gdje aktivno sudjeluje u skupnim izložbama.

Povezani članci

Who's Online

We have 177 guests and no members online