Nad Mosorom nebo II: izložba radova Duška Aničića u Dugom Ratu

Ponedjeljak, 26. listopada 2020., u 18 sati, Galerija KRUG, Dom kulture Dugi Rat
Otvorenje samostalne izložbe "Nad Mosorom nebo II" Duška Aničića
Organizator: PLU "Krug" Dugi Rat

Unatoč svemu, a pogotovo ovome stresnom i ružnom što nam je ukralo uobičajeni način življenja, život ide i mora ići dalje, u susret ljepoti, neizvjesnosti, stvaralaštvu, novim uzbuđenjima, ali i starim strastima.
U ponedjeljak se tako opet družimo s likovnim umjetnicima i boemima opće prakse u Galeriji "Krug" u Dugom Ratu. Prigoda je lijepa i ne valja je propustiti. Samostalna izložba poljičkog slikara sa splitskom adresom, Duška Aničića, profesora, akademskog slikara, likovnog pedagoga, nekadašnjeg ravnatelja osnovnih škola Splita.
Biti poljički slikar, a takav je Aničić, "znači biti gord, ponosan na svoju mikro regiju, živjeti u simbiozi s razgranatim Mosorom, njegovim kršom, dračom, borovima, maslinama, vinogradima, razbacanim selima i zaseocima... nadviti se nad modrinom mora i tirkizom Cetine". Idiom Poljica genetski je utjelovljen u slikarstvo Duška Aničića. Dugogodišnjim radom stvorio je svoj prepoznatljivi rukopis kojim glorificira svoje rodne Srinjine, Mosor i Poljica u njegovim njedrima.
S zaštitnim maskama, dovoljno udaljeni jedni od drugih i u skladu sa svim važećim epidemiološkim mjerama, dođite u ponedjeljak u 18 sati na dugoratski izvor likovne kulture, galeriju KRUG istoimene Poljičke likovne udruge, na otvaranje samostalne izložbe "Nad Mosorom nebo II" poljičkog slikara Duška Aničića.

SLIKAR POLJICA ILITI POLJIČKI SLIKAR

Duško Aničić

Izvadak iz predgovora Aničićeve dugoratske izložbe

Piše: Zdravko Cota
Izvor: FB PLU Krug


Biti Poljičanin, biti pjesnik poput Drage Ivaniševića, Jure Kaštelana, Nikole Milićevića... Anđelka Novakovića i mnogih drugih, biti slikar kao Ante Kaštelančić ili Duško Aničić, znači biti gord, ponosan na svoju mikro regiju, živjeti u simbiozi s razgranatim Mosorom, njegovim kršom, dračom, borovima, maslinama, vinogradima, razbacanim selima i zaseocima... nadviti se nad modrinom mora i tirkizom Cetine. Idiom Poljica koji je genetski utjelovljen u slikarstvo Duška Aničića.

Sjetih se prvog susreta s njegovim eksponatima na samostalnoj izložbiu Splitskoj banci na Fošalu u Omišu, puno prije Domovinskog rata gdje je eksplicite dao naslutiti svoj slikarski put. Ostao mu je vjeran i dosljedan.

Lijepo je primijetila jedna naša kolegica-slikarica... “to je sanjivost izričaja i predanost motivu”, ističući to kao vrlinu.
Aničićevo slikarstvo okarakterizirao bih kao lirski realizam pun pejzažne poetike. Kada formalno iskače iz mosorske pejzažistike i okreće se moru, doživljava ga Pupačićevski, naslovljavajući uratke pjesnikovim sintagmama ... “Gledam more gdje se meni penje” ili “Dobro jutro more”...

I u tim vedutama prisutne su njegove konstante: brdo, hrid, proplanci i neizostavni oblaci. Vrlo vješto koristi svjetlosne proboje sunca koristeći žuto-zelene ili narančaste akcente u modrinu planine koja je fragmentarno prošarana bijelo-sivim kamenom i prigušenim zelenim obroncima.

Ova deskripcija Ančićevih slika nije dostatna, jer notorna je činjenica da „slika govori tisuću riječi“. Duško je dugogodišnjim radom stvorio svoj prepoznatljivi rukopis kojim glorificira svoje rodne Srinjine, Mosor i Poljica u njegovim njedrima.

Kako citira Igor Brešan, u predgovoru 5. izložbi Likovne kolonije Krug, velikog slikara Omara Mujadžića... “ne mičite se od motiva dok vam je god izazovan, dok god s njim imate što reći, u njemu nova pronaći...”,završio bih ovaj predgovor.

Zdravko Cota, prof.


Duško Aničić

Crtica o umjetniku

DUŠKO ANIČIĆ rođen je u Splitu, lita Gospodnjeg 1949., miseca travnja na 29. Osnovnu školu završio u Srinjinama. U Splitu završava Pedagošku gimnaziju “Marko Marulić" i Pedagošku akademiju u klasi prof. Ante Kaštelančića. Na Filozofskom fakultetu u Zadru – studij Split diplomirao je fakultet Prirodoslovno - matematičkih znanosti i odgojnih područja, program studija likovne kulture i povijest umjetnosti.

Od samog početka radi kao likovni pedagog te ravnatelj osnovnih škola Splita. Na području likovne pedagogije dobio niz državnih i međunarodnih priznanja. Član je HULU-a Split od 1979. te predsjednik udruge od 1991. do 1997.

Za vrijeme Domovinskog rata bio je osnivač i zapovjednik kulturnih znanstvenih djelatnika Hrvatske pod nazivom “Art - Garda". Bio je vjećnik Grada Splita na prvim demokratskim izborima od 1990.-1994. Predsjednik likovne udruge SalonaArt iz Solina od 2010.-2018. Sada je predsjednik likovne udruge Ante Kaštelanić gdje vodi školu slikanja.

Sudionik je mnogih likovnih kolonija i humanitarnih akcija. Samostalno je izlagao 27 puta i oko 130 grupa i izložbi u zemlji i inozemstvu. Autor mnogih likovnih kritika i osvrta.

U ponedjeljak, 26.10.2020. izlaže u Dugom Ratu, u galeriji PLU "Krug".

Vidimo se!

Povezani članci

Who's Online

We have 181 guests and no members online