Nijemi 'Umjetnik' osvojio pet najvažnijih Oscara, Scorseseov 'Hugo' pet 'tehničkih'

oscarFrancuski nijemi film "Umjetnik" Michela Hazanaviciusa dobio je pet Oscara, među je kojima i onaj za najbolji film. Crno-bijeli film posvećen hollywoodskom nijemom filmu dvadesetih i tridesetih godina, osim za najbolji film, dobio je Oscare za najbolju režiju, glavnu mušku ulogu, originalnu glazbu i kostime. Redatelj Hazanaviciusa je zahvalio financijerima filma, "luđacima koji su pristali dati novac za ovaj film" i pametnom psu "Uggieju" koji glumi u "Umjetniku". Jean Dujardin, prvi je francuski glumac koji je osvojio Oscara za glavnu ulogu, a do "Umjetnika" uglavnom je bio nepoznat izvan svoje zemlje. Oscara za glavnu žensku ulogu osvojila je Meryl Streep za ulogu bivše britanske premijerke Margaret Thatcher u filmu "Željezna Lady"...

AND THE WINNERS ARE...

Nijemi 'Umjetnik' osvojio pet najvažnijih Oscara, Scorseseov 'Hugo' pet 'tehničkih'

Izvor: Monitor.hr, DalmacijaNews

Oscara za glavnu žensku ulogu osvojila je Meryl Streep za ulogu bivše britanske premijerke Margaret Thatcher u filmu "Željezna Lady". To je treći Oscar za glumicu s rekordnih 17 nominacija, od kojih su samo tri za sporedne uloge. Streep je Oscare osvojila 1979. za film "Kramer protiv Kramera" i 1982. za "Sofijin izbor".

Film Martina Scorsesea "Hugo", koji je nominiran u 11 kategorija, jednoj više od "Umjetnika", osvojio je pet "tehničkih" Oscara. Nagrađen je za scenografiju, fotografiju, vizualne efekte, zvuk i montažu zvuka.

Oscara za sporednu mušku ulogu dobio je Christopher Plummer za ulogu u filmu "Početnici" Mikea Millsa u kojem tumači ulogu starijeg muškarca koji otkriva svoju homoseksualnu stranu te prihvaća novi "identitet".

Na samom početku dodjele Oscara nagradu za sporednu žensku ulogu dobila je Octavia Spencer za ulogu u filmu "Tajni život kućnih pomoćnica".

Oscara za adaptirani scenarij osvojio je film "Nasljednici" Alexandera Paynea u kojem glavnu ulogu tumači George Clooney, dok je Oscara za originalni scenarij osvojio Woody Allen za film "Ponoć u Parizu".

Najbolji strani film je iranski "A Separation", najbolji animirani "Rango", najbolji dokumentarni "Undefeated".

Oscara za montažu dobio je film "Muškarci koji mrze žene", a za šminku "Željezna Lady". Oscar za najbolju originalnu pjesmu pripao je Bretu McKenzieju za pjesmu "Man or Muppet" iz filma "Muppeti".

Who's Online

We have 199 guests and no members online