Hrvatski se veletrgovci i dalje bogate na račun malih dobavljača

u trgovini'Konzum mi je robu posljednji put platio novcem prije više od deset godina', javno je svojedobno za Business.hr priznao mali dobavljač koji s Konzumom surađuje još iz vremena dok se zvao Unikonzum i dok mu vlasnik nije bio Ivica Todorić. Iskustvo ovog trgovca odraz je šire hrvatske stvarnosti, koja baca novu sjenu na podatke o likvidnosti poslovanja čak 70 posto naših poduzetnika. O plaćanjima u kojekakvoj robi iz više izvora neslužbeno doznaje i T-Portal... 'Mislim da ću izdržati još najviše godinu dana, s obzirom na to da im trenutačno robu isporučujem uz 38 posto rabata, što je bio uvjet da bih uopće dospio na Konzumove police. Procjenjujem da će dogodine tražiti 50 posto rabata, čime će me upropastiti', dodaje poduzetnik. Iz razumljivih razloga, Business.hr, nije otkrio tvrtku ni ime njezina vlasnika, koji je detaljno ispričao svoje iskustvo s Konzumom, jer bi to bilo pogubno za njegovo ionako mukotrpno poslovanje s hrvatskim trgovačkim divom. Nažalost, situacija nije puno bolja ni u ostalim velikim hrvatskim trgovačkim lancima... Ništa nova, ništa nova, zapiva bi Lidl-Oliver ...


VELETRGOVCI

Generatori nelikvidnosti u hrvatskoj trgovini

Da je Konzum najveći generator nelikvidnosti u hrvatskoj trgovini, postalo je javna tajna: svi znaju, ali svi o tome uporno šute.

Izvori: Business.hr, Tportal, Forum.hr

Kako Konzum drži u prosjeku 30 posto tržišta (na nekim lokacijama i do 40 posto), dobavljači bespogovorno trpe plaćanje u roku 120, pa i više od 200 dana, a i to kompenzacijom u robi.

Šećer i vegeta najpoželjniji za kompenzaciju

Coca-Cola, šećer i vegeta najpoželjniji su proizvodi koje trvrtke žele kompenzirati, kad već ne mogu odmah doći do gotovog novca. Kako tvrde poslodavci, najlakše ih je dalje preprodati

'Na stotine je malih dobavljača koji su prisiljeni s Konzumom potpisivati unaprijed napisane ugovore. Tu nema razgovora. U ugovoru koji potpišem svake godine rok plaćanja je 75 dana, a u prosjeku mi plate najranije nakon 120 dana. Iako u ugovoru stoji da je plaćanje 50 posto u gotovini, 50 posto kompenzacijom, sve mi na kraju plate u robi koju oni odrede', priča sugovornik T-Portala.

Riječ je o maloj tvrtki koja se bavi proizvodnjom prehrambenih proizvoda, s godišnjim prihodima oko dva i pol milijuna kuna, a njezin godišnji promet s Konzumom iznosi oko 500 tisuća kuna.

'Odmah mi na početku kažu da ne očekujem da će roba biti plaćena prije 110. dana. Kada nazovem 110. dan, još odgađaju. Kompenzacija ide preko Konzumove veleprodaje. Iako dobijem listu na kojoj su navedene tisuće proizvoda, teško mogu dobiti strateške proizvode poput ulja koje je kasnije najlakše preprodati. Jedno sam vrijeme uzimao pelene ili pivo, ali gubio sam previše vremena da to nekome preprodam. Sada uglavnom dobivam šećer', kaže poduzetnik koji je ovogodišnji ugovor s Konzumom dao na uvid.

Posebni uvjeti

veletrgovciRabat koji je njegova tvrtka nekad davno odobravala Konzumu bio je sedam posto, a danas iznosi 38 posto, i to je također nešto oko čega nema dogovaranja. 'Vrlo smo blizu rabatu od 50 posto. Jednom je dobavljaču nedavno uvjetovano da prihvati rabat od 50 posto ili će ga u protivnom izbaciti s polica. Rekli su mu da njegove proizvode Agrokor može uvoziti samostalno i pakirati kao svoju robnu marku', priča dalje. U ugovorima koje dobavljači potpisuju s Konzumom navodi se da se ostali posebni uvjeti definiraju naknadno.

'Ti uvjeti ovise o tome koliki promet radite s Konzumom. Primjerice, ako on iznosi 200 tisuća i poveća se na 300 tisuća kuna, odmah, zbog većeg volumena vaše robe koji prodaju, traže i dodatnih nekoliko posto rabata', navodi dalje.

Šećer kojim mu trenutačno plaća Konzum dobije po cijeni 25 posto višoj od tvorničke, plus što mu se naplati još između dva i tri posto na usluge prijevoza. Naš je sugovornik već razradio pravu vlastitu veleprodajnu mrežu. 'Specijalizirao sam se za prodaju tuđih umjesto vlastitih proizvoda. Šećer dalje plasiram malim trgovinama koje su mi redoviti klijenti. Sve ugovaram sam i imam goleme troškove mobitela', priča on.

Ironično dodaje kako situacija i ne bi bila do te mjere crna kada bi mogao dobiti robu koju želi. 'Strateški artikli poput ulja ili šećera su jako uvjetovani. Nije sigurno da ćete dobiti baš njih', kaže on.

Plaćanje cementom

Jedan od uvjeta koje je sve donedavno Konzum postavljao dobavljačima bio je i da žiroračun otvore u Kreditnoj banci Zagreb, prije nego što ju je prodao potkraj prošle godine. Na naše pitanje zašto ne tuži Konzum i pravdu ne izbori na sudu, on odgovara: 'Ako bih krenuo stvari rješavati zakonskim putem, ne bih stigao nikamo. Ja sam premali i Konzum će me odmah izbaciti.

Jedini trgovački lanac koji se korektno odnosi prema dobavljačima je DM koji, kako kaže, sve plaća novcem, i to točno 21. dan.

I dok su mali poduzetnici nemoćni pred svemoćnim Konzumom, veliki dobavljači s popisa Agrokorovih ključnih dobavljača, poput Kraša, Francka ili Podravke, štite se mjenicama koje dobiju od Konzuma na rok 90 dana.

pčelicaInače, lista proizvoda kojima Agrokor plaća dobavljačima je nevjerojatna: uz uobičajene prehrambene proizvode, tu su građevinski materijal, ali i namještaj i automobili.

'Količina robe koju Agrokor nabavlja i prodaje drugima, izravno kroz Konzum ili Velpro, strahovito raste. Najveći dio ušteda ostaje Agrokoru, čime on jača, ali i često s tako nabavljenom robom nelojalno konkurira drugima i uništava ih. Nedavno je tako u trampi planirao uzeti veliku količinu cementa iz Italije i plasirati ga na domaće tržište opet u trampi, zbog čega su se u Našicecementu bili jako uznemirili', rekao nam je jedan pouzdan izvor.

Neuspješno smo pokušavali doznati više o toj trampi. Samo nam je iz izvora bliskih Nexe grupi rečeno da je brod s cementom na putu prema Hrvatskoj, a gdje će na kraju završiti, još se ne zna.

Ovo je samo priča o iskustvima malog poduzetnika s Konzumom. Koliko još ima onih koji brigaju iste brige a posluju s Kerumom, Tommyjem, Studencem, Jollyijem,...

Povezani članci

Who's Online

We have 380 guests and no members online