26 trgovačkih lanaca kasni u plaćanju oko 884 milijuna kuna

Financijski inspektori izvršili su nadzor u 26 najvećih trgovačkih lanaca na području Hrvatske, a cilj nadzora su bili rokovi plaćanja odnosno ispunjavanje obveza prema vjerovnicima. Utvrdili smo da se u tim kontroliranim lancima rokovi plaćanja dobrim dijelom nisu poštivali, s tim da su obveze koje su dospjele nakon utvrđivanja rokova od 30 i 60 dana bile negdje oko 884 milijuna kuna, kazao je pomoćnik ministra financija Branko Šegon u izjavi za novinare. Nije iznosio imena lanaca kod kojih su utvrđena najviši iznosi dospjelih obveza. Po pisanju nekih medija pak, među njima su Mercator, Konzum, Tisak, Tommy, Plodine ...

RAZVOJ NA RAČUN DOBAVLJAČA

Izvor: Hina

Šegon ističe da će se protiv onih koji ne poštuju rokove plaćanja pokretati optužni prijedlozi. Prema zakonu, pravnoj osobi za to prijeti kazna do milijun kuna, odgovornoj osobi tj. direktorima do 50 tisuća kuna, a također svi oni kojima su trgovački lanci dužni obračunat će im kamatu za kašnjenje od 12,40 posto na godišnjoj razini te na svaku fakturu, bez obzira na vrijeme kašnjenje, 'kaznu' od 40 eura po fakturi.

Utvrđivanje viškova u blagajnama trgovačkih lanaca nije bio predmet kontrole, kao i da trgovački lanci nisu zatvarani, kao što je to ljetos bio slučaj s ugostiteljskim objektima.

Zanimljivo, većina stranih trgovačkih centara ima prikazan negativni poslovni rezultat, što je neobično jer su istovremeno svi hrvatski trgovački lanci iskazali dobit.

Od Porezne uprave ćemo zatražiti da izvrši nadzor u svim tim društvima i da se utvrde razlozi njihovih gubitaka te ukoliko se utvrdi da je bilo manipulacija ili prevara prema državi, tražit ćemo da se primjeni propis restriktivno i da se traži oduzimanje svega što je bio predmet prevare u zadnjih pet godina, izjavio je Šegon.

Povezani članci

Who's Online

We have 130 guests and no members online