Otvoren EE Info kutak u Tehničkoj školi u Splitu

EE KutakU prostorijama Tehničke škole za strojarstvo i mehatroniku Zrinsko–Frankopanska 23, Split svečano je otvoren Info kutak o energetskoj efikasnosti, tzv. EE Info kutak. EE Info kutak predstavlja jedan od oblika informiranja i edukacije građana u sklopu provedbe projekta "Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama", te je organiziran kao simulacija kuće sa energetski efikasnim proizvodima i sustavima poduzeća-partnera projekta, uz pripadajuće informativne brošure o energetskoj efikasnosti i izloženim proizvodima. Građani informacije  mogu pronaći i na internet stranici EE projekta www.ee.undp.hr te besplatnom info telefonu 0800 200 170, kaže Leonardo Ljubičić iz Splitske razvojne agencije ...

ENERETSKA EFIKASNOST

Otvoren EE Info kutak u Tehničkoj školi u Splitu

EE info kutak u Tehničkoj školi za strojarstvo i mehatroniku jedna je od 67 EE info točaka otvorenih u Hrvatskoj sa ciljem edukacije i informiranja građana o energetskoj efikasnosti

Izvori: UNDP.hr, Splitska razvojna agencija
Foto: Boško Perlain
 
leonardo ljubičićLeonardo Ljubičić je kao predstavnik Grada Splita pozdravio sve prisutne, navodeći kako je edukacija o energetskoj efikasnosti od strane Grada usmjerena javnom sektoru kroz provođenje SGE projekta, ali i privatnom sektoru kroz organizaciju info točaka poput kutka u Tehničkoj školi.

EE kutak je predstavio kao izvor kvalitetnih i argumentiranih informacija o različitim EE proizvodima. Trenutno postoji trend energetski efikasnih rješenja, primjetio je Ljubičić, no u budućnosti to neće biti samo trend nego prioritet pri samom planiranju građevinskih objekata.

Upravo iz tih razloga, bit će nam potrebni stručnjaci. Ovakvi projekti samo su začetci kvalitetne edukacije, a sutra će inžinjeri energetske efikasnosti bit važniji od inžinjera strojarstva.

"Grad Split ima u vlasništvu preko 200 javnih objekata te je uz svesrdnu pomoć UNDP-a i uz pomoć kvalitetne edukacije i stručnih savjeta poduzeo prve i najvažnije korake u provođenju SGE projekta" istaknuo je Ljubičić  navodeći kako su svi objekti povezani jedinstvenim sustavom – ISGE bazom podataka koja predstavlja polaznu točku za kvalitetne analize objekata, potrošnju energenata te mogućnosti ušteda.

Uz pomoć tih informacija, Grad dobije jasnu sliku o mogućim investicijama te u suradnji sa ostalim insitucijama može usmjeriti financijska sredstva u projekte koji su na opću dobrobit.

Obraćajući se prisutnima, Luka Brčić, zamjenik župana Splitsko – dalmatinske županije pohvalio i podržao edukaciju o odgovornom korištenju energije u kućanstvu te je istaknuo važnost pokazivanja vlastitim primjerom.

„Splitsko-dalmatinska županija pri rekonstrukciji postojećih objekata vodi računa o zakonskim odredbama i sugestijama SGE projekta te  sve radove izvodi u skladu s načelima energetske efikasnosti. Jedan od primjera je i sama zgrada županije na kojoj je prije dvije godine izveden zahvat zamjene stolarije energetski efikasno.

EE Kutak

Ravnatelj škole Marin Tvrdić pozdravio je sve uzvanike u ime učenika i zaposlenika škole zaželivši im dobrodošlicu u zgradu škole staru 107 godina. „U vrijeme gradnje ove škole, nisu postojali današnji standardi energetske efikasnosti, međutim to nas nije spriječilo da danas u školi imamo najmoderniju opremu i najnovije tehnologije, koji se  nastoje uklopiti u nastavu.

Cilj ovog projekta nije da učenici samo vide izložene eksponate, već da se detaljno upoznaju s radom energetski efikasnih proizvoda, da razumiju njihovo funkcioniranje, međusobno razmjenjuju informacije  te stvaraju kvalitetno znanje što je izuzetno bitno jer će sutra raditi upravo s tim proizvodima te će ih ujedno primjenjivati u vlastitim kućanstvima.

Tehnička škola odgojila je mnoge eminentne stručnjake te smo odlučni u tome da tako uspješne budu i generacije koje dolaze“, objasnio je Marin Tvrdić.  Zahvalio se UNDP-u te poduzećima koja su donirala opremu na realizaciji EE kutka i istaknuo kako je ovo samo početak, najavljujući nove kurikulume, te daljnje razvijanje EE kutka.

Povezani članci

Who's Online

We have 195 guests and no members online