Splićani u posjetu Peovici: Omiš i Dugi Rat odvajaju 16% otpada, dok taj postotak u Splitu iznosi svega 2,5

Prošle subote je četrdesetak građana Splita posjetilo reciklažno dvorište Peovica u Zakučcu i odlagalište otpada Karepovac, u okviru edukacijskog izleta, održanog u organizaciji stranke Pametno. Pružena im je prilika da se izravno upoznaju s načinom rada reciklažnih dvorišta i tako otklone sve nedoumice i strahove od života u njegovoj blizini, ali i nauče više o svakodnevnom odvajanju otpada, kao i nepoželjnim učincima lošeg gospodarenja otpadom.
Prema riječima direktora komunalnog društva Peovica Leonarda Ljubičića, posjetitelji su imali priliku vidjeti kako funkcionira sustav odvajanja otpada, uključujući i glomazni otpad te dodatne elemente poput pretovarne stanice, specijalnih spremnika i sortirnica.
- Peovica pokriva područje za oko 25 tisuća stanovnika Omiša, Dugog Rata i okolice. Izuzetno mi je zadovoljstvo ugostiti Splićane i demonstrirati im rezultate našeg rada. Nadam se da smo ih uspjeli educirati i pokazati im kako funkcionira jedno moderno reciklažno dvorište - rekao je Ljubičić.
- Omiš se može pohvaliti da odvaja čak 16 posto otpada, za razliku od Splita koji odvaja jedva 2,5 posto. Ovakvim postupanjem i tempom cilj sigurno nećemo dostići - zaključio je gradski vijećnik Pametnog Nenad Uvodić.

Izvor: Pametno.org, Dalmatinski portal

- Alarmantan je podatak da grad Split odvaja svega nešto više od dva posto otpada. Nastavi li se ovaj negativan trend, neminovno ćemo morati plaćati penale EU, koja nas obvezuje na 50 posto odvajanja otpada do kraja sljedeće godine. Ovim izletom željeli smo ukazati na važnost pravilnog gospodarenja otpadom, educirati građane i doprinijeti poboljšanju situacije kako na kraju penale ne bi plaćali oni sami - kazala je predsjednica splitskog ogranka stranke Pametno Kristina Vidan.

Povezani članci

Who's Online

We have 101 guests and one member online

  • admin