HZZ mladima ukinuo stručno osposobljavanje

Stručno osposobljavanje, jedna od najuspješnijih mjera za zapošljavanje mladih na koju su mnogi računali, privremeno je ukinuta – i to do daljnjeg. Naime, na sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje održanoj 23. lipnja privremeno je obustavljeno zaprimanje i odobravanje zahtjeva za programe iz mjera aktivne politike zapošljavanja. Na 203. sjednici Gospodarsko-socijalno vijeće primilo je na znanje spomenuti prijedlog ukidanja i po svemu sudeći nitko od članova nije se ni pobunio. U ukinute mjere spadaju potpore za zapošljavanje, potpore za samozapošljavanje, potpore za usavršavanje, javni radovi, ali i stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, temeljem kojeg je u pet godina gotovo 100 tisuća mladih našlo svoje mjesto na tržištu rada. Samo prošle godine, pomoću ove mjere zaposleno je 32.494 mladih, a broj je iz godine u godinu rastao. Tvrtke su redom prepoznale mjeru i ona je bila rado korištena od strane poslodavaca jer je predstavljala način na koji se mlada osoba može dokazati i usavršiti bez pretjeranog rizika za poslodavca i osobu koja se usavršava. Razlog ukidanja te uspješne mjere je raspoloživi iznos sredstava u Državnom proračunu – ili jednostavnije rečeno manjak novca.

Izvor: 20minuta

Iz HZZ-a kažu kako se ne zna do kada će trajati obustava mjera, no kako se očekuje da će se s mjerama nastaviti. Naravno, ne zna se ni kada ni na koji način.  

Jedno je sigurno, za vrijeme ljeta i prije održavanja prijevremenih izbora i formiranja nove Vlade pomaka neće biti. Što se njih tiče nema žurbe, a nezaposleni mladi.. Tko još brine za njih?

Povezani članci

Who's Online

We have 399 guests and no members online