O poduzetništvu bi trebalo učiti već u srednjoj školi

Kroz Garanciju za mlade i niz drugih europskih fondova Hrvatskoj su na raspolaganju velika sredstva kojima će se u petogodišnjem razdoblju kroz razne programe nastojati smanjiti stopa nezaposlenosti osoba mlađih od 30 godina koja danas iznosi 41 posto, poručeno je u petak s "Konferencije EU za mlade". Na njoj je stotinjak mladih studenata, poduzetnika i nezaposlenih upoznato s mogućnostima obrazovanja, stažiranja i volontiranja sredstvima iz EU fondova. S problemom nezaposlenosti mladih suočene su mnoge europske države pa je u europskoj Garanciji za mlade osigurano šest milijardi eura za sve zemlje s ciljem da niti jedna mlada osoba ne bude nezaposlena, rekao je voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević ...

Konferencija EU za mlade:

O poduzetništvu bi trebalo učiti već u srednjoj školi

Izvor: Hina

Na primjeru skandinavskih zemlja objasnio je Baričević kako bi i u Hrvatskoj o poduzetništvu trebalo učiti već u srednjoj školi. U tim zemljama učenici nakon završene srednje škole već imaju svoju virtualnu tvrtku, a hoće li je nakon školovanja registrirati, ovisi o njima, rekao je Baričević.

- Počelo je, krenulo je, ono što smo godinama najavljivali omogućila je Garancija za mlade kojom osiguravamo vrlo brzi prelazak iz obrazovanja u tržište rada - rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. To znači da se svakom mladom čovjeku koji završi školovanje, nakon četiri mjeseca mora ponuditi, posao, naukovanje, vježbeništvo ili dodatno obrazovanje.

Mrsić je podsjetio da se mjere iz Garancije za mlade već provode, da je Hrvatskoj u petogodišnjem razdoblju osigurano 105 milijuna eura, a isto toliko bit će osigurano i u državnom proračunu. To su ogromna sredstva i nadamo se da ćemo promijeniti negativan trend zaposlenosti mladih, rekao je ministar Mrsić dodajući da je u okviru Garancije za mlade i niz olakšica za poslodavce koji zaposle mlade ljude.

Povezani članci

Who's Online

We have 129 guests and no members online