Pozivaju se Jeseničani, a pogotovo 80-godišnjaci i stariji, na 100. obljetnicu rođenja don Ante Škobalja

STARO SELO JESENICE

Sveta misa za don Antu Škobalja

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Pozivaju se sve Jeseničanke i svi Jeseničani rođeni 1934. godine, i ranije, da u subotu, 10. svibnja, dođu u župnu crkvu svetoga Roka kako bi nazočili svetoj misi za don Antu Škobalja.

Misa počinje u deveti sati, a nakon nje će biti upriličeno zajedničko fotografiranje. Organizator je Udruga “Jesenice”.

Sličan hepening zbio se i lani kada su “mladi” Jeseničani na istome mjestu bili okupljeni povodom 150. obljetnice rođenja don Frane Ivaniševića.

Don Ante Škobalj preminuo je u Splitu 19. rujna 2000. godine, a rođen je 2. srpnja 1914. u Dućama. Za svećenika je zaređen 1. kolovoza 1937. u Splitu. Pastoralno je djelovao u Podgori, Vinišću, Docu Donjem, Jesenicama, Žednom i Gornjem Selu na Šolti. Bio je i tri godine ravnatelj Nadbiskupskog sjemeništa.

Papinim kapelanom, monsinjorom, imenovan je 27. prosinca 1975. godine. Don Ante Škobalj bio je obdaren mnogim talentima. Bio je istinski umjetnik: glazbenik, slikar, kipar, pjesnik i poliglot. Pisac je više knjiga, od kojih je najpoznatija “Obredne gomile” u kojoj je sabrao svoja istraživanja o vjeri naših predaka. Proučavao je posebno Zmajevu špilju na otoku Braču, te čudesnu pojavu snijega nad crkvom Gospe Snježne na Stomorici u Dućama 4. kolovoza 1946. godine, o čemu je 1999. godine napisao svoju posljednju knjigu: “Svjedočanstva”.

Okušao se i kao romanopisac u futurističkom romanu “Izlazak iz svemira”.

Pokopan je na groblju sv. Marka u rodnim Dućama, u obiteljskoj kapelici koju je sam podigao i u kojoj je napravio mozaik, prikazavši Ivana Krstitelja.

U Jesenicama je don Ante kao župnik djelovao od 1945. do 1967. godine, u najtežim poratnim godinama.

Povezani članci

Who's Online

We have 175 guests and no members online