Znanstveni skup na Priku povodom 80. obljetnice rođenja akademika Mirka Tomasovića

Grad Omiš, Narodna knjižnica Omiš i Odsjek za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organiziraju međunarodni znanstveni skup pod naslovom "Emisija i recepcija II. Komparativna povijest hrvatske književnosti", u povodu 80. obljetnice rođenja akademika prof. dr. Mirka Tomasovića, naše gore list (djetinjstvo je proveo u Kučićima), književnog povjesničara, teoretičara, esejista, prevoditelja, romanista i pedagoga koji je bio najistaknutiji hrvatski marulolog. Znanstveni skup će se održati 6. i 7. studenog 2018. u Omišu, u dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku, Glagoljaška 10. Otvorenje i pozdravne riječi održat će se u utorak s početkom u 9 sati, nakon čega slijedi prva sesija predavanja posvećena radu akademika Mirka Tomasovića. Druga sesija počet će u 17.30, a u 19 sati je planirana promocija Marulićeve knjige u izdanju Matice hrvatske. U srijedu, 7. studenog u jutarnjim satima održati će se i treća, završna sesija skupa.

Mirko Tomasović

Mirko Tomasović rodio se 6. studenoga 1938. u Splitu. Rano je djetinjstvo proveo u Kučićima. U zavičajnom selu polazio je četvorazrednu pučku školu, a potom u Splitu klasičnu gimnazije. Studirao je komparativnu književnost i francuski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (1959. - 1963.). Nakon diplomiranja radi na gimnaziji "Dinko Šimunović" u Sinju, te kao urednik časopisa Vidik i novinar u brodogradilištu Split. Od 1971. do 1999.nastavnik je na Odsjeku za komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Umirovio se 1999. godine u zvanju redovitoga sveučilišnog profesora. 2000. godine izabran za redovitog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Razredu za književnost.

Prve je radove Tomasović počeo objavljivati 1957. godine, prijevode, članke, studije, rasprave iz književnosti.. Surađuje u hrvatskim književnim časopisima, zbornicima, stručnim glasilima prilozima iz svoje struke te u nekim inozemnim. Tiskano mu je dvadesetak knjiga znanstveno-stručnog usmjerenja te petnaestak knjiga prepjeva poezije s talijanskog, francuskog, španjolskog i portugalskog jezika.

Posebno se bavi proučavanjem djela "oca hrvatske književnosti" Marka Marulića, o kojem je objavio pet knjiga. Predavanja o Maruliću držao je na mnogim europskim sveučilištima, te u Americi (Washington) i Kanadi (Toronto). Nije zaboravio ni svoj rodni kraj, surađuje u župskom listu sela Kučiće, Zov rodnih ognjišta.

Umro je u Zagrebu 7. svibnja 2017.

Povezani članci

Who's Online

We have 212 guests and no members online