Kad ćaća umisli da je laptop-trener, a mater se ne skida sa Transfermarkta

Svi poznamo roditelje opčinjene (ili opičene?) sportskim uspjehom svoje djece. Mali as samo što nije potpisao za Barcelonu, a kćer se nećka između Modene i Verone. A i ćaća je sve bolji laptop-trener, na Football Manageru rastura, a na FIFA-i kako-tako, iako je nogometnu karijeru završio već nakon dvije sezone igranja u županijskom ligašu koji je obećavao za Škaričićevih mandata. A onda je rekao vječno "da, draga" ljubavi svog života, pa su se malo drukčije posložili životni proioriteti.. A dočim je pomladak krenuo u školu, kod nasljednika je prepoznao neslućeni nogometni talent, a i mala je sportski tip, nakon košarke koja joj je dosadila, pronašla se u odbojci, ma kao da smečira od rođenja. Mater je, ta uloge su odavno podjeljene, zadužena za zdravu prehranu i psihološku pripremu, a ćaća za tamo-amo prijevoz, iz škole na trening, s treninga doma, od doma u školu, a u međuvremenu eto ti ga na tribinama, ne moš ga falit, to je onaj koji viče i na poluvremenu, a kad nije na štangi do terena, onda je na mobaču gdje visi na Nogometnim ikonama ili provjerava stanje na Transfermarktu ili pak u kladari uplaćuje na tri sigurna para..
Svi poznamo nekog roditelja opsesivno opčinjenog sportskim ( i financijskim, nemojmo se lagati) uspjehom svoje djece i posljedično cijele obitelji. Ma gdje je Mamić zaglavio u Međugorju, baš sad kad je mali trebao poguranac za U-13 repku... A da s takvim roditeljima baš i nije lako izaći na kraj znaju svi treneri mlađih uzrasta u našim klupskim sportskim perjanicama.
Na stranicama NK Omiša pronašli smo čak i objavu, pravu zbirku životnih savjeta za takve i za blaže oblike transfermarkt-roditelja, svojevrsni kodeks poželjnog ponašanja roditelja mladih nogometaša. Pročitajte ga u nastavku članka..

KODEKS POŽELJNOG PONAŠANJA RODITELJA MLADIH NOGOMETAŠA

Izvor: FB NK Omiš

1. Podržavajte svoje dijete

Ne samo u financijskom smislu. Istraživanje je pokazalo da većina djece sudjeluje u sportu uglavnom za zabavu. Djeca ne razmišljaju o igranju u Realu ili Barceloni kada imaju 10 godina, kao što je to prisutno kod nekih roditelja. Djeca bi se trebala prvenstveno zabaviti, jer je to njihova zabava pa se onda zabavite i uživajte i vi. Svaki roditelj bi trebao pokušati shvatiti da, ako plati za opremu i mjesečnu članarinu, to ne znači da su vlasnici igre. Igra pripada igračima.

2. Na vrijeme dovedite mladog nogometaša na treninge i utakmice

Ne samo zbog navikavanja na disciplinu, točnost i neometano odvijanje treninga. Trening ne počinje s dolaskom na travnjak. To počinje s pravodobnim dolaskom barem 15 minuta prije u svlačionicu i s pripremom za trening. U ekipnim sportovima svlačionica može, prije i nakon utakmice, u mnogim slučajevima biti korisnija za učenje životnih lekcija, a ponekad i zabavnija od same utakmice.

3. Poštujte prostor svlačionice.

Svlačionica je mjesto gdje ulaznice imaju trener, stručni stožer i naravno igrači.
Ne i roditelji.

4. Podržite trenera vašeg djeteta i pustite ga da radi svoj posao

Pustite trenera da radi svoj posao - da trenira djecu. Ako kritizirate trenera pred očima svog djeteta vaše je djelo kontra-produktivno. S time samo potkopavate djetetu vlastito iskustvo. Trener je voditelj i odgovoran je za odluke koje su donesene u najboljem interesu tima kao cjeline. Iako se roditelj ne mora složiti s odlukom, pogotovo ako se radi o vašem djetetu, trebate razumjeti i poštovati ulogu trenera.

5. Korištenje pravila 24-sata, olitiga "ispeci, pa reci"

24-satno vrlo važno pravilo funkcionira na sljedeći način. Ako imate nešto za reći treneru čekajte 24 sata nakon događaja prije nego što ćete razgovarati s njim. U međuvremenu, dobit ćete bolju perspektivu baš kao i trener. Tijekom tog vremena, u postupku se eliminira mnogo argumenta. Nogomet je emocionalna igra. Zbog toga je najbolje da se emocije smire prije razgovora s trenerom. Razgovarajte tako kako to za dvije odrasle osobe i dolikuje.

6. Vožnja u autu na povratku s utakmice

To može postati točka velikog trenja između mladih igrača i njihovih roditelja. Kad nakon utakmice sjednete u auto, ne zasipajte ih s milijun pitanja. Vozite ih na obiteljski ručak ili ukusnu večeru. Nemojte kritizirati njihovu igru - ili čak igru suigrača. Dopustite im da oni govore. Dopustite im da vam kažu ono što oni imaju na umu. Vožnja kući ponekad može biti vrlo emocionalna, pogotovo ako rezultat utakmice nije povoljan.

7. Budite strpljivi i potaknite djecu da se igraju

Nogomet je sportska igra, koja zahtijeva sve više znanja i hrabrosti. Budite strpljivi i potaknite djecu da se igraju, ali da daju i sve od sebe, prije svega u usvajanju znanja. Neka djeca trebaju više vremena za učenje, kao i za vožnju biciklom, ali na kraju svi voze bicikl na isti način.

8. Ne budite laptop-roditelji

Ne budite roditelj sa štopericom koji mjere vrijeme djeteta provedeno na terenu. Roditelji sa štopericom promatraju samo svoje dijete, utakmice nikada. Oni su oduševljeni kada njihovo dijete zabije gol, ali ih nije briga ako gol zabije jedan od suigrača. Jedna od velikih lekcija u momčadskim sportovima je naučiti kako i timski rad može napraviti razliku.
Timski rad između roditelja često je jednako važan kao i timski rad među djecom na travnjaku. Samo jedna štoperica među roditeljima može promijeniti “kemiju” nogometne sezone među mladićima.

9. Sudac nije "peder". Nogometni suci sude najbolje što znaju i mogu 

Kad bi suđenje bilo tako jednostavno,mogao bi suditi svatko ali očito to ne može. Što više budete proklinjali i urlali manje ćete simpatija od sudaca “zaraditi”. Suci čuju gotovo sve. Oni, barem većina, na utakmicama sude najbolje što mogu i neminovno čine pogreške, baš kao što griješe treneri i igrači.Ako gubite živce na tribini, u prvom redu nije ugodno za vaše dijete, kamoli za vas. Pokušajte shvatiti da ste primjer svojoj djeci i nek vam ne bude svejedno kako se ponašate, što govorite/vrištite dok s tribine gledate djecu kako igraju.

10. Nogomet je timska igra

Roditelji trebaju razumjeti i poštivati koncept timskog djelovanja i trebali bi biti svjesni da svaka momčad ima igrače koji su nešto bolji od drugih, ali konačni uspjeh momčadi zahtijeva suradnju svakog tko je član tima - bio on rezervni golman ili pak tehnički vođa - oružar. Nijedan pojedinac u povijesti ekipnih sportova, bez obzira koliko on velik i fantastičan bio, ne bi doživio uspjeh bez ostalih članova tima.

11. Pustite dijete da (se) igra

Roditelji trebaju shvatiti da su nogometaši oni koji igraju igru. Ako dječak tijekom utakmice stalno čeka upute ili gleda prema tribinama čekajući kakav signal, ne može se usredotočiti na utakmicu i time gubi kontakt s trenerom i suigračima, što narušava i dio učenja od strane trenera - kako se odazvati i sudjelovati u sportskoj priči tijekom utakmice. Sa svojom momčadi i trenerom, ne s publikom, koja god ona bila.

12. NE mitu i korupciji

Ne nudite novac svom djetetu za broj postignutih golova. Strast i ljubav prema nogometu ne može se naučiti ili kupiti. Potaknite djecu da blokiraju udarace na gol i da se čvrsto bore uz kornere i uz aut liniju - ovo će im dobro poslužiti, čak i u životu.

13. U novim kopačkama neće postati bolji nogometaši

Ako je moguće, dijelite i kupujte neku korištenu sportsku opremu, osobito u rastućim godina. Vaša djeca ne trebaju novih kopački koliko ih imaju Messi ili Ronaldo, bez obzira u kojem se poreznom razredu nalazite. Zbog novih kopački neće postat bolji nogometaši.

14. Rezultat nije mjerilo dječjeg uspjeha

Pratite događanje na travnjaku, ne na semaforu. Iako je rezultat i plasman u malo starijim uzrastima donekle važan, mjerenje uspješnosti isključivo na temelju bodova, pobjeda i poraza može biti vrlo opasno. Na kraju, dijete je ono koje mora razviti strast za igru i pokazati želju da odigra najbolje koliko može. To je njihova igra. Neka je oni i igraju.

15. Škola uvijek mora biti ispred nogometa!

Potaknite djecu u školi i kod učenja. U konačnici, budite ponosni i na dječji školski uspjeh i život izvan nogometnog travnjaka. Zašto? Jer nogometaš u svom životu mora biti spreman na najgore, ali u isto vrijeme imati nadu za sve najbolje, u sportskom smislu govoreći. Ako u životu nogometaša nešto krene "krivim putem", odnosno, ne bude dovoljno uspješan i kvalitetan u nogometu, uvijek se može osloniti na obrazovanje i znanje.

Neka vaš dječak ili djevojčica najprije bude čovjek, a onda nek bude šta želi.

Pa i profesionalni nogometaš.

Povezani članci

Who's Online

We have 223 guests and no members online