HTZ započinje izradu jedinstvenoga informacijskog sustava za prijavu i odjavu turista

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) potpisala je s tvrtkom Omega Software ugovor o izradi i održavanju informacijskog sustava za prijavu i odjavu turista. Tim potpisom započinje veliki projekt koji će dovesti do značajnog unapređenja poslovanja turističkih zajednica na poslovima prijave i odjave turista kao i kontrole naplate boravišne pristojbe. Putem navedenog sustava povezat će se i međusobno dijeliti osnovne turističke informacije svih 300-tinjak turističkih zajednica te oko 60 000 pružatelja usluga smještaja, a pojedina turistička zajednica imat će uvid u sve prikupljene podatke o pružateljima usluga smještaja i njihovim smještajnim objektima kao i kretanjima turista na svom području.. Bolje ikad nego nikad, zar ne? ...

HTZ započinje izradu jedinstvenoga informacijskog sustava za prijavu i odjavu turista

Izvor: Business.hr

ratomir ivičićZadovoljan dosad učinjenim, Ratomir Ivičić, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice, izjavio je: "Ovaj projekt, na kojega sam osobito ponosan, iznimno je značajan za hrvatski turizam. Radili smo ga dugo i temeljito u suradnji s predstavnicima Fakulteta elektrotehnike i računarstva i predstavnicima svih razina turističkih zajednica. Svi dosadašnji napori u prikupljanju statističkih podataka o broju noćenja i dolazaka turista ovime će maksimalno biti olakšani i dat će precizne podatke u svakome trenutku. Naglašavam kako je 2015. godina testna godina za ovaj projekt, tijekom koje će se provesti edukacija svih zaposlenika sustava turističkih zajednica kako bi se u punu primjenu sustav uveo u 2016. godini."


Dostupnost na internetu

Informacijski sustav za prijavu i odjavu turista jedinstveni je informacijski sustav koji će funkcionalno povezati sve razine turističkih zajednica u Republici Hrvatskoj, a bit će dostupan putem Interneta kao web aplikacija.

Putem navedenog sustava povezat će se i međusobno dijeliti osnovne turističke informacije svih 300-tinjak turističkih zajednica te oko 60 000 pružatelja usluga smještaja, a pojedina turistička zajednica imat će uvid u sve prikupljene podatke o pružateljima usluga smještaja i njihovim smještajnim objektima kao i kretanjima turista na svom području.

Informacijski sustav za prijavu i odjavu turista služit će prikupljanju i obradi podataka o pružateljima usluga smještaja i njihovim smještajnim objektima na području Republike Hrvatske, vršenju prijava i odjava turista od strane pružatelja usluga smještaja putem Interneta, obračunu i kontroli naplate boravišne pristojbe, obradi i analizi podataka te izvještavanju u statističke svrhe.

Sustav  će omogućiti praćenje kretanja turista gotovo u realnom vremenu, s odmakom od najviše 24 sata, po jednom ili više kriterija kao što su duljina posjeta, lokacija, spol, dob, država ili mjesto prebivališta, što će sustavu turističkih zajednica omogućiti provođenje aktivne marketinške politike, a javnosti pružiti aktualne podatke o kretanju turista.

Kako bi informacijski sustav za prijavu i odjavu turista u 2016. godini  ušao u punu primjenu, u narednome razdoblju intenzivno će se raditi na informiranju javnosti o procesu implementacije sustava i njegove opće korisnosti, edukaciji svih budućih korisnika sustava, izvršenju tehnološke prilagodbe sustava turističkih zajednica te izvršenju određenih promjena u zakonodavnome okviru.

Povezani članci

Who's Online

We have 505 guests and no members online