eVisitor: Turističko-informacijskim sustavom do više informacija o našim turistima

Sedam turističkih zajednica, među kojima je i splitska, uključilo se u pilot-fazu jednog od najvažnijih projekata Hrvatske turističke zajednice. U pitanju je Turističko-informacijski sustav (TIS), odnosno eVisitor, u sklopu kojeg će se testirati novi informacijski sustav za prijavu i odjavu turista. Sustav će biti dostupan besplatno svim korisnicima preko interneta kao web-aplikacija bez potrebe za instaliranjem na računalo, a HTZ-u će u realnom vremenu imati sve relevantne podatke o kretanju turističkog prometa u Hrvatskoj, te financijske podatke o statusu naplate i dugovanja po osnovi boravišne pristojbe. Korisnici sustava će u roku od 24 sata raspolagati podacima o stanju turista na njihovu području, znat će odakle dolaze, kuda se kreću, što žele vidjeti.. Svoj stav o uvođenju eVisitora već su iskazali i članovi Kluba iznajmljivača, a oni, pak, kažu da bi privatne iznajmljivače trebalo osloboditi obveze prijavljivanja gostiju. Pritom navode kako je takva praksa i u brojnim drugim europskim zemljama, gdje samo hoteli i hosteli moraju prijavljivati goste ...

SPLITSKA TURISTIČKA ZAJEDNICA UKLJUČILA SE U PILOT-FAZU JEDNOG OD NAJVAŽNIJIH PROJEKATA HTZ-a

Turističko-informacijskim sustavom (TIS) do više informacija o našim turistima

Piše: Diana Barbarić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Kako su najavili iz HTZ-a, najprije će predstavnici TZ-a sudjelovati na radnim i edukativnim sastancima, a onda bi se tijekom lipnja, srpnja i kolovoza uključiti i odabrani obveznici koji na područjima TZ-ova imaju obvezu vođenja prijava i odjava turista.

Pristup sustavu će imati oko 60.000 pružatelja usluga smještaja, 300-tinjak turističkih zajednica, te tijela državne uprave.

turisti


Migracije turista

Uz navedeno, sustav će pratiti i migracije turista unutar Hrvatske na temelju kojih će se moći zaključiti koji su to uobičajeni interesi i “rute kretanja” turista.

To će, tvrde u HTZ-u, zasigurno utjecati na povećanu koheziju svih turističkih zajednica te različitih pružatelja turističke ponude, a dodatno i na angažman ostalih gospodarskih subjekata te tijela javne vlasti vezan uz ukupnu turističku ponudu i prateću logistiku.

turisti

Novim sustavom uklonjeni su nedostaci postojećeg, a turistički subjekti, odnosno hotelijeri i iznajmljivači, imat će pregledniji uvid o karakteristikama gostiju - ističe Alijana Vukšić, direktorica splitske Turističke zajednice, koja navodi da će ovaj moderni sustav davati informacije o tome odakle nam gosti dolaze, u kojim su smještajnim objektima prethodno odsjedali, koje su dobi i spola, ali i brojne druge parametre koji su važni za planiranje marketinga objekta, te ukupnog poslovanja.

turistički smještaj


Klub iznajmljivača: A zašto bismo mi prijavljivali goste?

Svoj stav o uvođenju eVisitora već su iskazali i članovi Kluba iznajmljivača, a oni, pak, kažu da bi privatne iznajmljivače trebalo osloboditi obveze prijavljivanja gostiju. Pritom navode kako je takva praksa i u brojnim drugim europskim zemljama, gdje samo hoteli i hosteli moraju prijavljivati goste.

- Podatak o imenu i prezimenu gosta te popis gostiju može služiti samo samom iznajmljivaču pa smatramo da nema potrebe to imati kao zakonsku obvezu. Gosti koji su iz neke zemlje članice EU-a više se ne trebaju prijavljivati u MUP, pa evo još jednog razloga više. Želimo korak više k modernijem i europski prihvaćenom načinu rada - priopćili su iz Kluba iznajmljivača.

turistički smještaj

Povezani članci

Who's Online

We have 504 guests and no members online