Monodrama: Skupljanje kostiju

Monodramom “Skupljanje kostiju” u dojmljivoj izvedbi Mladenke Gruice i Kulturno-umjetničke udruge "Sv. Kliment" u ponedjeljak u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa svečano je započela manifestacija “Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju”. Organizator je Hrvatska udruga Benedikt, šestu godinu zaredom u znak sjećanja na stradanja u Vukovaru i Škabrnji u Domovinskom ratu u studenom 1991. godine. Sama monodrama nastala je prema svjedočanstvu pokojne Grle Pedić, iz mjesta Paljuv u zadarskom zaleđu, koja se za vrijeme okupacije sela, 1991., mjesec dana, svake noći, iskradala iz zatočeništva i obilazila svog mrtvog sina Antu, pokrivavši ga dekom da mu strvinari ne bi oskvrnavili tijelo. Ovu potresnu priču zapisala je, dva mjeseca prije Grline smrti (2009.) Ivana Haberle iz Udruge Žene u Domovinskom ratu Zadar, koja intezivno radi na promicanju i čuvanju od zaborava doprinosa žena u Domovinskom ratu.

TJEDAN SJEĆANJA NA VUKOVAR I ŠKABRNJU

Izvor: Slobodna Dalmacija

Vide Popović iz Benedikta kazao je da upravo ta dva mjesta simboliziraju otpor, stradanje i patnju hrvatskog naroda i domovine u Domovinskom ratu, te je naša trajna obveza prisjećati se te žrtye i odavati počast svim poginulima u obrani domovine.

- Ovdje je večeras ispičana jedna tužna priča, jedna u nizu. Ne dozvolimo da se ikad više ponove, ali pričajmo ih s ponosom i poštovanjem. Ovo je priča o trpljenju razdiruće neprolazne boli, u zarobljeništvu, ali i nedostižnoj snazi prkosa, vjere i ufanja u ljubav i Boga. Je li nam moguće danas kada i nakon toliko godina nakon Domovinskog rata ne znamo točan broj žrtava, je li nam moguće zamisliti koliko je ovakvih prešućenih priča!? Nedopustiv je zaborav vrijednosti Domovinskog rata, kao temelja stvaranja hrvatske države. Nedopustiv je zaborav svake žrtve, svih palih i nestalih - poručila je Mladenka Gruica nakon izvedbe monodrame.