Danju plaža, plivanje i vaterpolo, nevečer koncerti i misteriozne smišnice

Petar ČulićOd 19. do 24. srpnja u Nikšiću se održao 5. Nikšić Guitar Festival na kojemu je nastupilo tridesetak klasičnih gitarista sa tri kontinenta,  od kojih izdvajamo nastup Vlatka Stefanovskog te Paris Guitar Dua. U sklopu festivala se održalo i natjecanje gitarista, te je u najstarijoj kategoriji najpoznatiji i najpriznatiji dugoraćanin u svijetu kulture, naš Petar Čulić, osvojio prvu nagradu stručnog međunarodnog žirija, te gitaru, ručni rad majstora Andreasa Marvija u vrijednosti od 7.000 eura, te koncerte u regiji i šire. Zanimljivo je da je Petar u finalu svirao i jednu svoju skladbu za gitaru misterioznog naziva "M" ...


PETAR GITARA

Petar Čulić najbolji i na Nikšić Guitar Festivalu

Nakon dvije eliminacijske runde, tri finalista su izabrana za finale, a finale se održalo u direktnom prijenosu na Crnogorskoj Atlas televiziji, koja se preko satelita može pratiti u cijelom svijetu. Nikšićko natjecanje je jedino gitarističko natjecanje u svijetu čije je finale bilo moguće gledati i preko interneta u stvarnom vremenu.

Petar je osvojio - gitaru ručni rad u vrijednosti od 7.000 eura, graditelja Andreasa Marvija; koncerte sa simfonijskim orkestrom Crne Gore u sezoni 2010/2011 u organizaciji glazbenog centra Crne Gore sa sjedištem u Podgorici, te koncert na gitarističkom festivalu "Forum Guitarre" u Beču - 2011 (Austria), te koncert u Skopju (Makedonija) pod organizacijom glazbene akademije u Skopju.


Pripreme u portu Orij

Hmm.. ne znam gdje je zapelo s kamionom Nikšićkog piva, ali ako ipak stigne do Dugog Rata, evo nam nove fešte na plaži uokolo vaterpolo igrališta na Portu Orij.

Nakon napornih plivačkih priprema i šarmiranja smišnica po plažama dobro će Petru, a i nama bome, u plićaku doći koje tekuće pjenušavo osvježenje...

Nakon zadnje vaterpolo utakmice našeg Korenta jedino ovako do utakmice u Omišu (ponedjeljak, 21 sat) možemo sprati tugu i razočarenje igrim Marina i naših vaterpolo zvijezda... i rezultatom kojeg nećemo sad ni spominjati..


Diplomski rad - Koncert s simfonijskim orkestrom

Nakon spektakularnog završetka svoga dvogodišnjeg školovanja u Njemačkoj u Koblenzu u klasi jednog od najpriznatijih profesora klasične gitare na svijetu, Huberta Kaeppela, gdje je bio najuspješniji student akademije sa sjajno odrađenim diplomskim koncertima, pogotovo drugim, koje je odradio sa Rheinische Philharmonie, i svirao najpoznatiji koncert za gitaru i orkestar, "Concierto de Aranjuez", te brojnih koncerata ovo ljeto po Dalmaciji na kojima konstantno doživljava ovacije i divljenje publike, Petru slijedi od listopada ove godine, još veći broj putovanja i nastupa po svijetu...

Valjda će s kojeg gitarističkog vijađa redakciji portala duboko usidrenoj u malom mistu koje se užasava zalaska sunca, poslati  kojiput kad se sjeti i kakvu šarenu razgednicu..


Misteriozna "M"


Zanimljivo je da je Petar u finalu svirao i jednu svoju skladbu, skladbu za gitaru misterioznog naziva "M", koja je i pravi hit na YouTube-u, sa više od 10.000 pregleda i slušanja, i brojnim komentarima i "lajkanjima".

I tako je opet najpoznatiji i najpriznatiji dugoraćanin u svijetu kulture opet pobijedio na međunarodnom natjecanju svirajući svoju skladbu, i to po četvrti put. Prethodna tri puta učinio je to sa skladbom "Mali princ", koju je skladao još kao dvanaestogodišnjak, po uzoru na poznatu knjigu.

Ali tko je ta misteriozna "M"?


Petar Čulić

Povezani članci

Who's Online

We have 340 guests and no members online