Karamanovi filmovi u sklopu Dana kotara Žnjan

kino KaramanU sklopu Dana kotara Žnjan, u hotelu “Zagreb” na Duilovu održano je predavanje Mladena Vuškovića i projekcija filma “Muka i smrt gospodina našega Isusa Krista”, autora Ferdinanda Zecce, iz 1903. godine.  Riječ je o filmu koji je pionir hrvatskoga filma i kinematografije Josip Bepo Karaman prikazivao u svojem splitskom kinu između dva svjetska rata, i koji je ostao u kolektivnom sjećanju, a u svojim su ga djelima spominjali Miljenko Smoje, Ivko Kovačić i Marko Uvodić ...


BEPO KARAMAN

Prikazan film ‘Muka i smrt gospodina našega isusa Krista’ iz 1903.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Karamanov projektorPrema jednima, prva kinematografska predstava u Splitu održana je 1900. godine, a prema drugima, nekoliko godina poslije (1903.). Međutim, putujući kinooperateri već su krajem 19. st. priređivali predstave u Dalmaciji, pa nema razloga ne vjerovati da je neki od njih posjetio i Split.

Prvi stalni kinematograf u Splitu otvorio je jedan Tršćanin i držao ga od 1904. do 1908. godine, a filmove je prikazivao u “Kavani na obali” (Caffe al porto). Zatim se 1906. Antonije Volić iz Pule udružio s poduzetnikom Josipom Karamanom iz Splita pa su, zaposlivši operatera Bečanina Viktora Wolfa, na današnjoj Poljani Vida Morpurga počeli prikazivati “pokretne slike”.

No, Volić je, čini se, bio čovjek nemirna duha te je ubrzo napustio Split, a svoju kinematografsku opremu prepustio je partneru Josipu (Bepu) Karamanu.

Karaman je kinoprojekcije priređivao u Marmontovoj ulici, u istoj kući u kojoj su danju vježbali sokolaši iz “Hrvatskog sokola”. Navečer su radnici postavljali stolce i dvorana je pretvarana u kinematograf.

“Sustanarstvo” je trajalo do 1908. godine, kad je izgrađen novi Narodni dom s vježbaonicom, pa je Karaman tada mogao svoju dvoranu adaptirati samo za kinopredstave. Dok je trajalo preuređenje dvorane, Karaman je filmove prikazivao u svojem vrtu na Pisturi.

kino Karaman