U nekoj zemlji tko zna gdje, u nekom svijetu tko zna kad..

pčelica majaPčelica Maja ove godine proslavlja svoj stoti rođendan. Iako se knjige gotovo nitko više ne sjeća, serija crtanih filmova je i danas kultna. Njezin je tvorac, Waldemar Bonsels, jedan od najpoznatijih pisaca svog vremena, rođen 1880. godine u Ahrensbergu na sjeveru Njemačke, vrlo sporna ličnost (koja je podržavala naciste). Seriju crtanih filmova o pčelici Maji i njezinim avanturama, poznaje gotovo svatko. Uz Maju, Pavu, skakavca Flipa i maticu Aleksandru su odrastale generacije. No, malo tko ili bolje rečeno, gotovo nitko nije u rukama imao originalnu knjigu "Pčela Maja i njezine dogodovštine". Ona se na tržištu pojavila prije točno stotinu godina i ubrzo postala jedna od najčitanijih knjiga onog vremena, omiljena i kod odraslih i kod djece ...

PRIČA O PČELICI MAJI

U nekoj zemlji tko zna gdje, u nekom svijetu tko zna kad..

Piše: Željka Telišman / dpa
Izvor:
Deutsche Welle

Mala, okrugla, živahna i dobrodušna pčelica Maja najvjerojatnije bi s vremenom pala u potpuni zaborav da nije bilo Josefa Goehlena. On je početkom sedamdesetih godina bio urednik dječjeg programa ZDF-a i sasvim je slučajno jednog dana naletio na Bonselsovu knjigu. Ubrzo je nastala serija crtanih filmova koji su isključivo njegovim zalaganjem stigli na njemačku televiziju.

Tijekom vremena popularnost ove serije je sve više rasla i danas gotovo da i nema nikog tko nije vidio barem jednu epizodu. Iako su joj generacije šezdesetosmaša predbacivale da se ne odnosi dovoljno kritički prema svijetu, Maja je ipak na svoj način bila buntovnica; pobjegla je od kuće, od matice Aleksandre i krenula svojim putem, u slobodu.

Ovdje joj se ubrzo pridružio prestrašeni, tromi i uvijek gladni trut Pavo koji je i sam vrlo često bio povod diskusija i rasprava. Mnogima je u ovom liku nedostajalo muškosti i hrabrosti pa su čak tvrdili kako je Pavo - homoseksualni trut.

Djeci to ionako nije bilo važno, za njih su ovo dvoje bili i ostali idealan par, a njihove avanture čvrstim dijelom njihova, odnosno, našeg djetinjstva.

Za crtane filmove o pčelici Maji koji su se emitirali na području bivše Jugoslavije uvodna je pjesma snimljena u više verzija, no barem po reakcijama na internetskim forumima, čini se da je najupečatljivija ostala ona prvotna, u izvedbi Tonija Kljakovića.

PROČITAJTE VIŠE...

Povezani članci

Who's Online

We have 165 guests and no members online