LAG Adrion: Isplati se biti poljoprivrednik i u Dugom Ratu

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Zorana Bradarića smjestilo se u Dugom Ratu. Obitelj Bradarić bavi se pčelarstvom, odnosno proizvodnjom meda, a svoje proizvode prodaju na štandu u Dugom ratu. Njihov trud prepoznali su i u LAG-u "Adrion". Sredstvima dodjeljenim iz mjere Lokalne razvojne strategije „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ (2.1.2) u iznosu od 111.607 kuna Bradarićev OPG namjerava modernizirati i unaprijediti poslovanje i povećati proizvodni kapacitet povećanjem broja pčelinjih zajednica. Proizvodnju su počeli sa 2 košnice, a sada ih imaju 35. Dobivenim sredstvima iz projekta ih planiraju proširiti na ukupno 55 košnica. Kvalitetu pčelinjih proizvoda iz svog OPG-a Zoran Bradarić potvrđuje i medaljama za kvalitetu dobivenih na međunarodnom natjecanju u Tuzli (BIH).

Izvor: LAG Adrion

Povećanje broja pčelinjih zajednica podrazumijeva i kupnju dodatne opreme, pa tako dobivena sredstva planiraju investirati i u poljoprivrednu mehanizaciju (motorna kosa, motorna pila, motokultivator), različitu pčelarsku opremu (topionik voska, vrcaljka, košnice itd.) te prikolicu i platformu za prijevoz odnosno selidbu pčelinjih zajednica.

Projekt planiraju provesti na dvije lokacije: na području Dugog Rata i području Omiša.

- "Osim lokalnog stanovništva najznačajniji su nam kupci turisti koji prolaze kroz naše jako prometno mjesto. S obzirom da potražnja za kvalitetnim domaćim medom raste, postoji velik prostor za povećanje postojeće proizvodnje“ - rekao je Zoran Bradarić.

- "Iako poljoprivreda već dugo nije među glavnim gospodarskim djelatnostima u našim obalnim mjestima, one rijetke koji se uz turizam „ne boje motike“ svakako nastojimo podržati. Iako je u tom dijelu manje proizvođača nego u zaleđu, „obalni“ proizvođači u distribuciji domaćih proizvoda koriste prednosti turizma ne samo za svoje već i proizvoda zaleđa koje prodaju u svojim kušaonama i prezentacijskim prostorima koje naše općine i gradovi na obali svim domaćim proizvođačima nude kroz ljetne sajmove. Vizija Općine Dugi Rat da se priključi zajedničkom strateškom planiranju u LAG-u "Adrion“, polučila je tako plodove obzirom da ovaj projekt zbog visokog indeksa razvijenosti ne ostvaruje dovoljan broj bodova na nacionalnoj razini. A obzirom na krški terene naši poljoprivrednici su često premali i za definiciju "malih poljoprivrednika“ na nacionalnoj razini.“ - rekla je Dragica Vranješ, predsjednica LAG-a "Adrion“.

Povezani članci

Who's Online

We have 190 guests and no members online