Tko u ovoj državi upravlja filmskom baštinom?

HDZ-ova vlada propustila je priliku da devedesetih godina nacionalizira filmsko blago. Otada se vuče “slučaj Jadran filma”, odnosno problem javne (havcovske) nedostupnosti filmske baštine. Problem izgleda pravno nerješiv. Što se događa u hangarima “Xanadua iz Dubrave”, odakle njegov direktor i suvlasnik Vinko Grubišić tijekom posljednje godine na kapaljku dopušta emitiranje starih naslova filmske baštine na HTV-u i Klasik TV-u, nije baš jasno. Treba li Grubišić, uz Agenciju za intelektualno vlasništvo i čak osam domaćih autorskih društava za zaštitu prava, kontrolirati dostupnost toj građi? Kako se boriti protiv ovog nonsensa, zašto to nije problem aktualnoj kulturnoj politici?.., pišu Novosti ...

IMA LI FILMA U TREZORU

Tko u ovoj državi upravlja filmskom baštinom?

Izvor: Novosti

Pogledajte na internetu reviziju privatizacije Jadran filma ili Croatia filma i uvjerit ćete se da njihovi kupci, tko god bili, nisu od HDZ-ove vlade, kao što velite, kupili produkcijska prava filmova koje su te tvrtke proizvele tijekom socijalizma.

Novi vlasnici su iskoristili trećesiječanjski obrat da novoj vladi nametnu novo pravno mišljenje. Činjenica što filmove nisu kupili navodno ne ometa njihovo pravo da ih smatraju svojima.

U hrvatskim zakonima audiovizualna baština je nesređena materija. Postoji odredba o produkcijskim pravima koja teku pedeset godina. Što poslije? Kad je zakon pisan, prije 14 godina, to se odnosilo samo na Lisinskog i nekoliko filmskih žurnala. Danas se to već odnosi na čitav opus Belana, Bauera, Tanhofera, Kristla, braće Neugebauer, na VukotićevSurogat”, “Kravu na mjesecu” i pretežit dio Mimice.Tko u ovoj državi upravlja tim naslovima? Za pet ili šest godina ističu prava na najbolja hrvatska filmska i TV djela, ona s kraja šezdesetih, što uključuje “Profesora Baltazara”, “Malo misto”, “Divlje svinje”, “Lisice”, “Rondo”, “Brezu”, “Tko pjeva zlo ne misli”.

Izvršna i zakonodavna vlast morat će, vjerujem, nešto poduzeti i zaustaviti baštinski cirkus. Mogu vam reći i što, ali nije pristojno da govorim prvi, radi se o području izvan moje nadležnosti.