3069: film Jakova Sedlara na Priku

U četvrtak, 17.10. s početkom u 20 sati u dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku, u organizaciji HVIDR-a Omiš prikazati će se dokumentarni film "3069" redatelja Jakova Sedlara.
60-minutni film prikazuje svjedočenja članova obitelji branitelja koji su izvršili suicid, kao i njihovih suboraca. Svaka priča nosila je pitanje ‘zašto se to moralo dogoditi’. Nepravda, ratne traume, ogorčenje na institucije, negativistički odnos prema braniteljskoj populaciji bile su uglavnom poruke koje su se mogle čuti u svjedočanstvima. Sedlar je u filmu razgovarao i s onima koji su pokušali izvršiti samoubojstva, ali su na sreću odustali od tih nakana, oni u filmu kazuju svoje traume...

Film donosi osam tužnih priča o samoubojstvima hrvatskih branitelja. To su priče ljudi koji su imali snage da ispričaju svoju tužnu priču pred kamerom, neki su pokušali i nisu imali snage dovršiti priču o tragediji koja ih je zadesila.

Prije dvije godine, kada je redatelj Sedlar započeo raditi ovaj film, samoubojstvo su izvršila 3069 branitelja, a danas je broj branitelja koji su izvršili samoubojstvo 3267!

Film je pretpremijerno predstavljen na Festivalu domoljubnog filma ‘Gordan Lederer’ u Vukovaru 23. rujna 2019. Nakon Vukovara, film je prikazan u Zagrebu, Rijeci, Sinju, Splitu, a u četvrtak će se moći pogledati i na Priku.

Nazočni na projekciji moći će kupiti DVD s filmom i tako financijski pomoći projekt Udruge Željke Jurić "Plavi kaputić" koja ima namjeru u Berku, selu pored Vukovara, urediti Muzej u kojem će biti ispričana priča o stradavanju djece u Domovinskom ratu.