Gotova je nastava, dobrodošlo lito!

Zvuk zvona je u srijedu 21. lipnja, označio kraj nastave. Stotine tisuća učenika krenule su u dugo toplo ljeto, pa tako i naši osnovci iz OŠ Jesenice Orij. Bila je ovo burna godina u i okolo školskih klupa, bilo je tu svega – od emotivnih i šokantnih trenutaka, do velikih promjena i kritika pa do pozitivnih iskoraka. Prisjetili smo se samo nekih.

Početkom drugog polugodišta svim učenicima osnovnih škola u Hrvatskoj osiguran je besplatan obrok. Odluka o besplatnom školskom obroku za svakog učenika donesena je u listopadu 2022. i Vlada školama sufinancira obrok u iznosu od 10 kuna po učeniku, odnosno danas je to 1,33 eura. Ta mjera podijelila je javnost, a najviše je prigovora bilo oko kvalitete besplatnih obroka.
U ožujku su svi osmaši i reprezentativni uzorak četvrtaša u 81 školi pisali nacionalne ispite. Ti ispiti nisu se vrednovali u nastavi ili za upise u srednju školu jer je cilj nacionalnih ispita dobiti povratnu informaciju o razini postignuća učenika. Rezultati su pokazali da su učenici bolji u stranim jezicima nego u Hrvatskom, a na Matematici prevladavaju dvojke.
Najboljim hrvatskim učenicima na državnim i međunarodnim natjecanjima sredinom lipnja u Zagrebu je dodijeljena nagrada Oskar znanja.
Održano je i jedanaesto po redu poduzetničko natjecanje za srednjoškolce Ideja godine, a pobjedu su odnijele genijalne učenice iz Omiša koje su u svojoj pobjedničkoj ideji oživjele – mitska bića...

ADIO ŠKOLO!

Izvor: Srednja.hr

Cjelodnevna škola eksperimentalno kreće već najesen i tako će se provoditi četiri godine. Na javni poziv za eksperimentalnu provedbu ovog projekta javilo se ukupno 68 škola, a njih su 64 odabrane za provedbu. Vrlo loš odaziv škola i nastavnika, možemo to slobodno ustvrditi.

Do 2027., nakon što putem javnog poziva iskoriste značajna sredstva, sve bi naše osnovne škole trebale biti spremne za nastavu u jednoj smjeni. To bi stvorilo uvjete za frontalno uvođenje cjelodnevne škole u svoje osmoljetke.

Čak 14 puta mijenjao se do sada Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, zbog čega je Ministarstvo odlučilo mijenjati taj propis. Iako je u proceduru Vlade trebao biti upućen u III. kvartalu 2022. godine, taj rok se nekoliko puta pomicao. Novi Zakon tako još uvijek nije ugledao svjetlo dana.

No zato su već u prvom polugodištu ove školske godine sindikati i Vlada započeli su pregovore oko prava radnika u javnim službama što uključuje i one u školstvu.

Na samoj sredini nastavne godine, pojavio se i ChatGPT, chatbot koji pomoću umjetne inteligencije u nekoliko sekundi odgovara na sva pitanja ili rješava željene zadatke. Nije trebalo dugo da ga otkriju učenici i studenti, koji su ga vješto iskoristili za pisanje eseja, pjesama, seminara, domaćih zadaća, ali i rješavanje ispita. Zanimljivo je da je ChatGPT riješio maturu iz Hrvatskog jezika, na kojoj je ostvario 65 posto i tako dobio – trojku.

Povezani članci

Who's Online

We have 97 guests and no members online