Fijasko Bolonjskog procesa

Bolonjski procesJoš prije par godina rekao sam da ne mogu postavljati novi zahtjevi ni nastavnicima ni studentima ako se ne poradi na stvaranju studijskih uvjeta koji omogućuju izvršavanje tih zahtjeva. A to nije učinjeno, pokušava se po starom običaju brzo i tek normativno srediti stvari, ne suštinski. Studentski standard ne podrazumijeva samo jedenje i spavanje, nego i sveučilišne prostore, rad biblioteka itd. I broj nastavnika morao bi se udvostručiti, kao što su udvostručene njihove obaveze. Na snazi je formalizam ...

FIJASKO BOLONJSKOG PROCESA

Potemkinova sela

Piše: Prof. dr. Nikola Visković
Izvor: Feral Tribune

Bitno je stvari sagledati još dublje, jer nije zadovoljen ni uvjet koji prethodi samom sveučilištu - reforma srednjeg školstva, da ne spominjem osnovno.

Ono najdramatičnije, po čemu pola studenata ne uspijeva odraditi svoje dužnosti u roku, jest nemanje prethodnih znanja koja se na sveučilištu moraju podrazumijevati.

Neadaptiranost srednjeg školstva razlogom je što oni ne mogu recipirati znanje koje im se treba dati na sveučilištu. A ne mogu, jer se s reformom krenulo odozgo. Na Zapadu se išlo obrnutim smjerom.

Mi smo tek uveli državnu maturu, na Zapadu ona odavno postoji.

Po još jednom našem starom običaju, želimo ispasti važni pred Europom. Nama nisu zadani stroži rokovi u provedbi Bolonjskog procesa negoli jednoj Njemačkoj, no kolega mi iz Njemačke kažu da oni idu postupno.

Mi nismo niti pripremljeni na sve zahtjeve, k tome ja sam na sveučilištu već 46 godina, a još nisam vidio inspekciju. Nema dalje smisla ulaziti u taktiku ako zanemarujemo strategiju. Ovo su obična Potemkinova sela ...
 

 Clanak  PROČITAJ VIŠE ...